Al Treilea Război Mondial, din ce în ce mai posibil?

Începe al Treilea Război Mondial? Premierul polonez Donald Tusk a declarat că trebuie să ne obișnuim cu ideea că a început o nouă eră: era pre-război, caracterizată de ostilitate.

„Ştiu că sună devastator, în special pentru generaţia mai tânără, dar trebuie să ne obişnuim cu faptul că a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez; acest lucru devine tot mai clar în fiecare zi”, a declarat el pentru cotidianul german Die Welt și media partenere europene.

Șeful Executivului de la Varșovia a subliniat că războiul nu mai este un concept din trecut.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. El este real şi a început cu peste doi ani în urmă”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Donald Tusk, cel mai îngrijorător aspect este că practic, orice scenariu este posibil.

„Nu am întâlnit o situaţie ca aceasta din 1945”, a spus premierul Poloniei.

În acel an, al Doilea Război Mondial s-a încheiat prin capitularea Germaniei hitleriste.

Donald Tusk
Donald Tusk/SURSA FOTO: Dreamstime

Revoluție în mentalitatea europeană

Donald Tusk a mai declarat că observăm o transformare în gândirea europeană, în care necesitatea unei apărări comune nu mai este contestată de nimeni.

„Să ne uităm la Germania, unde a avut loc o transformare enormă. Astăzi, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) concurează pentru a vedea care dintre ele este mai pro-ucraineană”, a explicat premierul polonez.

Referitor la instrumentalizarea chestiunii migranţilor de către Rusia, Tusk s-a pronunţat pentru o protecţie mai consecventă a frontierelor externe ale UE.

”Uniunea Europeană în ansamblul său, ca o organizaţie puternică, trebuie să fie pregătită mental pentru a lupta pentru securitatea frontierelor noastre şi a teritoriului nostru”, a afirmat acesta.

Avertisment împotriva trimiterii trupelor NATO în Ucraina

Amintim că recent, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a emis un avertisment ferm împotriva desfășurării trupelor NATO în Ucraina. El s-a arătat preocupat în ceea ce privește posibilitatea de a crește riscul unui al Treilea Război Mondial.

Aceste declarații au fost făcute într-un interviu acordat agenției de stat TASS, în care Ungaria a anunțat că va primi vizitatori ruși.

Declarațiile lui Szijjártó au venit în urma declarației președintelui francez Emmanuel Macron. Liderul de la Paris a sugerat luna trecută că prezența trupelor terestre occidentale în Ucraina nu ar trebui să fie „exclusă”. Acest comentariu a generat îngrijorare și a stârnit reacții de respingere imediată din partea majorității aliaților NATO. Însă nu toți liderii europeni au condamnat mesajul său.

Budapesta a rămas într-o relație mai strânsă cu Moscova decât orice alt membru al Uniunii Europene sau al NATO. Ungaria s-a opus în mod repetat trimiterii de asistență financiară și militară suplimentară către Kiev.

Premierul ungar Viktor Orbán a menținut legătura cu președintele rus Vladimir Putin după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani. Orbán chiar l-a felicitat pe Putin pentru câștigarea alegerilor de luna trecută, alegeri care au fost considerate în general ca fiind fraudate de majoritatea democrațiilor occidentale. Mai multe puteți citi aici.