Marele Război Nuclear? Rusia amenință NATO
Începe Marele Război Nuclear? Atac nuclear al Rusiei în NATO? Acesta a fost avertismentul recent transmis de către un fost oficial militar rus. Potrivit lui, totul ar putea porni cu Suedia.
Războiul din Ucraina continuă de peste un an și jumătate. În plus, Rusia amenință tot mai des cu un posibil conflict nuclear care s-ar putea răsfrânge asupra Occidentului. Nu au fost puțini propagandiștii și liderii militari ai Kremlinului care au susținut această ipoteză.
Cel care a făcut aceste declarații este colonelul rus în rezervă Mikhail Khodaryonok. Ele au fost făcute în contextul în care Vladimir Putin anunța în martie 2023 faptul că țara sa plănuiește să construiască noi facilități pentru depozitarea armelor nucleare. Acestea ar fi urmat să fie construite în Belarus, stat condus de prietenul liderului de la Kremlin, Alexander Lukașenko.
În plus, președintele rus a suspendat temporar participarea țării sale la tratatul New START cu SUA.
Pe fondul acestor decizii, Anton Gerașcenko, consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, a distribuit pe rețelele de socializare un clip. În acesta, colonelul rus în rezervă Mikhail Khodaryonok, apărea la o emisiune de știri difuzată de postul național, unde aborda tema tensiunilor cu țările de pe Marea Baltică.
În intervenția sa, Suedia a fost prima vizată. Mikhail Khodaryonok a avertizat conducerea țării să nu adopte o atitudine antagonică față de țara sa. În caz contrar, totul ar putea să ducă la un conflict nuclear cu alte state membre NATO din zonă, potrivit Daily Star.
Conflictul „poate fi doar nuclear”
Khodaryonok îi invită pe locuitorii Stockholmului și Tallinn-ului să se gândească dacă „au nevoie de asta”.
„Cu toate acestea, acest lucru ar duce, de fapt, la un conflict între Federația Rusă și NATO” (…) Acest conflict poate fi doar nuclear. De aceea, locuitorii Stockholmului și Tallinn-ului [capitala Estoniei] pot fi întrebați dacă au nevoie de asta.
Aveți nevoie de asta? Vă imaginați măcar o explozie nucleară subacvatică în fața portului Tallinn sau Stockholmului, care v-ar șterge orașul cu o undă?
Vă imaginați măcar că întreaga Marea Baltică ar putea fi încărcată cu minele noastre? … Am putea arunca atâtea mine încât să vă ia 10 ani să le dezamorsați, dacă ați mai avea capacitatea și mijloacele să o faceți”, a spus Mikhail Khodaryonok.
Aceste declarații vin și în contextul în care Suedia este tot mai aproape de aderarea la NATO. Mai ales după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a retras, în iulie, opoziția față de aderarea statului.