Nu va avea loc niciun război nuclear. În prezent, NATO nu vede nicio amenințare iminentă ca Rusia să folosească armele nucleare, a dat asigurări Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
NATO nu crede că va avea loc vreun război nuclear
Ce crede NATO despre un posibil război nuclear? Recent, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a subliniat persistența amenințărilor nucleare din partea Rusiei, calificându-le drept „o mare iresponsabilitate”.
Potrivit spuselor sale, Rusia recurge la tacticile de intimidare psihologică. Discursul său este periculos pentru încrederea internațională.
În ultimii doi ani, au existat amenințări nucleare din partea liderilor ruși, considerând această acțiune drept o mare iresponsabilitate pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligația de a acționa cu moderație.
Deși nu există nicio amenințare iminentă că Rusia ar folosi armele nucleare, secretarul general adjunct al NATO crede că aceste afirmații sunt periculoase în sine deoarece erodează încrederea. Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas. Discursul agresiv al Rusiei împotriva Occidentului este total absurd.
„Am văzut amenințări nucleare din partea liderilor ruși cel puțin de la începutul războiului în urmă cu doi ani . Reprezintă o mare iresponsabilitate pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligația de a acționa cu moderație. Face parte din arsenalul lor de intimidare și presiune psihologică.
Este un discurs care se adâncește în logica intimidării psihologice mai mult decât în intențiile reale. Nu vedem nicio amenințare iminentă ca Rusia să folosească aceste arme (nucleare), dar aceste afirmații sunt în sine foarte periculoase deoarece erodează încrederea.
Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas. Este modul lui grandilocvent de a ataca Occidentul, cum ar fi atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizațiilor sau când susține că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, a explicat secretarul general adjunct al NATO în cadrul unui interviu acordat pentru El Pais.
Nu ar trebui, totuși, să fim prea optimiști
Mircea Geoană a insistat asupra importanței unei abordări echilibrate, subliniind dinamica complexă a situației actuale. În ciuda dificultăților existente, a evidențiat și succesele Ucrainei, inclusiv împingerea flotei rusești și restabilirea rutei de export de cereale către Marea Neagră, subliniind sprijinul acordat de NATO și UE.
Referindu-se la adaptarea UE și NATO la agresiunea rusă, a menționat creșterea investițiilor în apărare și adoptarea unor planuri importante de descurajare și apărare. Apreciind contribuția aliaților, a subliniat eforturile concertate în cadrul Alianței.
Mircea Geoană a concluzionat că, în fața agresiunii continue a Rusiei și a sprijinului din partea altor state, UE și NATO își intensifică producția pentru a satisface nevoile de securitate și descurajare în Europa.
„Trebuie să evităm tentația de a fi prea optimiști, așa cum eram cu câteva luni înainte de contraofensivă, sau prea pesimiști, așa cum pare să fim astăzi. Acest război este foarte dinamic. Dacă mă uit la paharul pe jumătate plin, văd Ucraina împingând flota rusă de la Marea Neagră, departe de Crimeea spre Marea Azov. Este un mare succes. Cu ajutorul nostru, Ucraina a reușit să restabilească ruta de export de cereale către Marea Neagră.
Văd unele dificultăți tehnice pentru Ucraina, dar nu dificultăți strategice. Să avem încredere. Pe măsură ce Rusia devine o economie de război, și primește sprijin din partea Coreei de Nord și Iranului, și noi ne creștem producția pentru a ajuta Ucraina și a satisface propriile noastre nevoi de securitate, apărare și descurajare în Europa. (…)
UE se adaptează la o nouă realitate de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Atunci, țările au început să investească mai mult în apărare. Anul trecut, la Summitul NATO de la Madrid, am adoptat cele mai importante planuri de descurajare și apărare de la sfârșitul Războiului Rece. Aliații, inclusiv Spania, fac o treabă grozavă pentru această Alianță. Ei contribuie foarte mult”, a mai precizat el.