Fitch anunțase deja din luna aprilie a acestui an că perspectiva ratingului Chinei a fost coborâtă de la "stabil" la "negativ". În prezent, ratingul suveran pentru datoriile în yuani este "AA-".

Datorii locale mari, expunere mare pe bănci

Autorităţile locale chineze au adunat datorii de 1.600 de miliarde de dolari, arată datele Agenţiei naţionale de audit chinete, publicate recent, o sumă care ar putea pune în pericol băncile locale în caz că debitorii nu-şi vor putea plăti datoriile.

Este pentru prima oară când China face publică socoteala datoriilor, bani pe care guvernele locale i-au împrumutat pentru a-şi finanţa cheltuielile, majoritatea construcţii şi infrastructură. Analiştii cred că în unele cazuri, provinciile chineze nu-şi vor putea plăti datoriile însă acest lucru nu poate declanşa o criză bancară de proporţii, instituţiile financiare chineze având suficiente rezerve de cash pentru a face faţă problemei.

Beijingul are o oarecare flexibilitate în faţa unor eventuale dificultăţi, având o datorie publică mult mai mică decât state precum SUA, Japonia sau chiar ţări europene, spune Yuo Xiaolei, economist şef la Galaxy Securities, în Beijing.  

O agenție de rating financiar din China a exprimat temerile țării privind datoria americanilor, arătând că Statele Unite au intrat deja în incapacitate de plată.

"În opinia noastră, Statele Unite ale Americii au intrat deja în faliment", spune Guan Jianzhong, președinte al Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agenție de rating financiar din China.
Chinezii recunosc: Au făcut autostrăzi pe datorie
China și America, deja în război: cel al declarațiilor