Marele război Rusia-NATO? Alertă la Kremlin: Nu mai vorbim de probabilitate, ci de inevitabilitate

război rusia-nato

SURSA FOTO: Dreamstime

Începe marele război Rusia-NATO? Marți, Kremlinul a răspuns la declarația președintelui francez Emmanuel Macron, care sugera că țările europene ar putea trimite trupe în regiunea de conflict din Ucraina, reiterând amenințările cu privire la posibilitatea extinderii războiului.

Război Rusia-NATO? Dmitri Peskov susține că e inevitabil

Începe marele război Rusia-NATO? Potrivit declarațiilor reprezentanților regimului condus de Putin, un conflict armat între Rusia și NATO ar fi pe cale să devină inevitabil. Totul, în ipoteza în care statele europene membre NATO decid să desfășoare trupe în Ucraina, conform rapoartelor furnizate de Reuters.

Luni, președintele Franței, Emmanuel Macron, a abordat cu franchețe posibilitatea ca statele europene să trimită trupe în regiunea conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, el a subliniat că nu există un consens unanim în rândul membrilor, în această direcție.

Totuși, aliații sunt de acord că este necesar să se ofere mai mult sprijin material pentru ucraineni.

Declarația președintelui fracez a fost făcută la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a precizat Macron.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost prompt. El a oferit o reacție care pune pe jar întrega lume.

„Simplul fapt că se discută despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina din țările NATO este un element nou extrem de important. (…)

În acest caz nu mai putem vorbi de probabilitate ci de inevitabilitatea unui conflict direct”, i-a răspuns Dmitri Peskov, liderului francez.

Într-un context separat, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, oferit lămuriri. Potrivit lui, nu sunt în discuție planuri pentru desfășurarea trupelor NATO în Ucraina, chiar dacă Alianța a furnizat un sprijin „fără precedent” Ucrainei.

Desfășurarea trupelor în Ucraina nu este în plan și ar necesita un consens unanim din partea tuturor membrilor. Declarațiile liderilor din Suedia, Slovacia, Polonia și Cehia de astăzi au confirmat că nu au intenții de a trimite trupe în regiune.

Dmitri Peskov / SURSA FOTO: kremlin.ru

Jens Stoltenberg declară că NATO are dreptul să sprijine Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat că alianța militară nu are planuri de a desfășura trupe de luptă în Ucraina. Acest lucru survine pe fondul discuțiilor în care unele state occidentale ar putea evalua posibilitatea trimiterii de trupe pe teren în acea zonă.

„Aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent. Am făcut acest lucru încă din 2014 și ne-am intensificat după invazia la scară largă. Dar nu există planuri pentru trupe de luptă NATO pe teren în Ucraina”, a precizat Jens Stoltenberg pentru The Associated Press.

Jens Stoltenberg / SURSA FOTO: Dreamstime

Chiar dacă a exclus o acțiune militară din partea NATO, Stoltenberg a afirmat pentru AP că Alianța are dreptul de a furniza sprijin.

„Acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă flagrant dreptul internațional. Conform dreptului internațional, Ucraina are, desigur, dreptul la autoapărare, iar noi avem dreptul să o sprijinim în apărarea acestui drept”, a adăugat Stoltenberg.

În calitate de alianță, NATO furnizează Ucrainei exclusiv ajutor și sprijin neletal. Alianța oferă provizii medicale, uniforme și echipament de iarnă. Cu toate acestea, unele state membre oferă în mod bilateral sau în grupuri arme și muniție. Orice decizie privind desfășurarea trupelor ar necesita un consens unanim din partea tuturor țărilor membre.