Rusia nu va ceda provocărilor lansate de SUA

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe din Rusia, a reiterat poziţia Guvernului de la Moscova privind „următoarea cursă a înarmării”. A dat asigurări că SUA nu vor câștiga următoarea cursă a înarmării.

Totuși, declarațiile sale nu sunt reprezintă un advertisment. Rusia nu-și dorește un conflict militar cu NATO. Escaladarea tensiunilor depinde strict de Alianța Atlanticului de Nord, spune el. În prezent, relațiile dintre Moscova și Washington „sunt într-atât de proaste încât este posibilă o ruptură” în viitor.

„Dacă SUA se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmării, repetând într-o oarecare măsură experienţa preşedinţiei lui Ronald Reagan… atunci americanii se înşală. Nu vom ceda provocărilor …., dar putem garanta că ne vom asigura securitatea. Răspunderea revine integral NATO. Depinde de Alianţa Nord-Atlantică. Alegerea este în întregime de partea NATO.

Suntem pregătiţi, aşa cum s-a demonstrat deja, să ne apărăm interesele naţionale cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie. Relaţiile Moscovei cu Washingtonul sunt într-atât de proaste încât este posibilă o ruptură, dar Rusia nu va iniţia niciodată un astfel de pas. Situaţia nu este favorabilă unor semnale chiar şi în astfel de probleme-cheie (precum controlul armelor)”, a declarat oficialul rus pentru cotidianul rusesc Izvestia.

Rusia era pregătită să negocieze „pe picior de egalitate şi respect reciproc”

În ciuda acestui fapt că Guvernul de la Moscova este gata să negocieze cu Casa Albă „pe picior de egalitate şi respect reciproc”, Serghei Riabkov privește spre viitor cu pesimism. Nu crede că relațiile diplomatice dintre cele două state se vor îmbunătăți în viitorul apropiat.

„Nu cred că relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor restabili într-o formă sau alta în viitorul apropiat. Aceasta este exclus atât din motive de principiu, cât şi din motive practice. Dacă cineva în Occident crede că noi avem nevoie de aceste relaţii şi că la un moment dat vom veni şi vom cere restabilirea lor se află în cea mai gravă eroare.

Rusia era pregătită să negocieze pe picior de egalitate şi respect reciproc. În prezent, pe fondul a ceea ce se întâmplă, nici nu îmi pot imagina situaţia şi contextul în care acest lucru este posibil”, a adăugat oficialul rus.

Serghei Riabkov
Serghei Riabkov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Relația dintre Rusia și SUA în ceea ce privește controlul armelor este un subiect complex, influențat de factori politici, militari și strategici.

Tratatul New START

Tratatul New START (Tratatul privind Reducerea Strategică a Armelor) a fost semnat între Rusia și SUA în aprilie 2010, intrând în vigoare în februarie 2011. Tratatul prevede reducerea semnificativă a numărului de focoase nucleare strategice și lansatoare, stabilind un plafon maxim pentru acestea. Acordul a fost văzut ca un pas important pentru reducerea stocurilor de arme nucleare și a contribuit la menținerea dialogului între cele două țări.

Ruptura cu Tratatul INF. În 2019, SUA au anunțat retragerea lor oficială din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia că a încălcat tratatul prin dezvoltarea și desfășurarea de rachete cu rază intermediară de acțiune. Acest lucru a dus la o deteriorare semnificativă a relațiilor bilaterale în ceea ce privește controlul armelor.

Dialogul strategic. Relația dintre cele două țări în ceea ce privește controlul armelor a avut numeroase momente de încordare. Dinamica depinde de factorii politici și de contextul internațional.

Alți actori internaționali. Controlul armelor implică nu doar relația bilaterală dintre Rusia și SUA, ci și implicarea altor actori importanți la nivel global, precum China și alte state cu arsenal nuclear.

Noi tehnologii și provocări. În contextul actual, există și preocupări cu privire la noile tehnologii, inclusiv sistemele autonome de arme, cibernetică și alte domenii care pot influența echilibrul strategic și abordările în controlul armelor.