Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au convenit vineri să implementeze o iniţiativă de securitate comună. Acțiunea constă în construirea unei „linii de apărare” la frontierele lor cu Rusia şi Belarus. Acest acord a fost semnat de miniştrii apărării din regiunea baltică.
Demersul are ca ca scop contracararea potenţialelor ameninţări militare. Aceste măsuri au fost luate în contextul invaziei ruse în Ucraina, conform anunţurilor făcute de Ministerele Apărării din Estonia şi Letonia, citate de AFP.
Țările baltice construiesc instalaţii defensive anti-mobilitate
Conform comunicatului emis de Ministerul Apărării eston, Estonia, Letonia şi Lituania se vor angaja în construirea, în următorii ani, a unor instalaţii defensive anti-mobilitate la graniţele cu Rusia şi Belarus. Aceste instalaţii vor servi drept mijloace de descurajare. În caz de necesitate, ele vor fi folosite pe post de apărare împotriva ameninţărilor militare.
Proiectul are ca obiectiv consolidarea securităţii regiunii. El va implica implementarea unor elemente defensive strategice în aceste zone sensibile.
Linia de apărare baltică va proteja flancul estic al NATO
Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a dat mai multe detalii într-un mesaj pe reţeaua X. El a spus că această „linie de apărare baltică” va juca un rol crucial în protejarea flancului estic al NATO şi în limitarea mişcărilor adversarilor, privându-i de libertatea de mişcare.
La rândul său, omologul eston, Hanno Pevkur, a justificat necesitatea proiectului prin actuala situaţie de securitate. Acesta a subliniat faptul că războiul condus de Rusia în Ucraina a evidenţiat importanţa unor instalaţii defensive fizice la graniţă.
Războiul condus de Rusia în Ucraina necesită pregătiri la granițe
„Războiul condus de Rusia în Ucraina a arătat că, pe lângă echipamente, muniţie şi oameni, sunt necesare şi instalaţii fizice defensive la graniţă”, a spus Pevkur, citat în comunicat.
Comunicatul oficial menţionează că aceste instalaţii defensive vor sprijini activităţile unităţilor de apărare. Ele au ca scop oprirea trupelor agresorului, dacă va fi necesar. Detaliind modul de implementare, se indică că aceste elemente vor fi plasate pe teren ţinând cont de rezultatele analizei intenţiilor inamicului, a mediului şi a planului de apărare. Trebuie spus că din primele momente ale atacului rus asupra Ucrainei, ţările baltice s-au poziţionat ca aliaţi de încredere ai Kievului în confruntarea cu Moscova.