”Din păcate nu putem spune că acordarea unei eşalonări a creditelor de care au beneficiat companiile în insolvenţă este mai uşor de obținut acum față de perioada anterioară”, afirmă Radu Lotrean, partener al Casei de Insovenţă Transilvania (CITR), întrebat dacă bancherii s-au obişnuit cu ideea intrării companiilor în insolvență şi acceptă mai uşor reeşalonările. ”Acordarea reeşalonărilor este în strânsă legătură cu şansele de reorganizare ale companiei. Astfel, în măsura în care compania propune un plan coerent de reorganziare, dă dovadă de transparență cu privire la măsurile pe care intenționează să le ia, iar beneficiile pentru creditori sunt semnificative faţă de falimentul companiei, şansele acordării unei eşalonări de către creditori cresc”, adaugă el.
Pe lista insolvenţilor la cerere s-au înscris nume cunoscute în retailul de fashion, precum Leonardo, PIC, Lee Cooper, dar şi dezvoltatori imobiliari de anvergură, ca Mivan Kier sau Copper Beech. Numai CITR are aproximativ 400 de dosare, în toate cele opt filiale ale sale, dintre care circa 5% sunt din industria modei.
În total, peste 21.000 de companii au intrat în ultimul an în insolvenţă, din care circa un sfert la propria cerere. Dincolo de criză, acest rezultat – afirmă un şef de bancă, sub protecția anonimatului -, ar fi rezultatul faptului că unii lichidatori judiciari se înţeleg cu managerii sau proprietarii companiilor ca acestia din urmă să intre voit în reorganizare judiciară pentru a amâna datoriile. ”Câştigă amândoi: lichidatorul are obiectul muncii, iar firma continuă să funcţioneze normal, fără a avea presiunea plăţii ratelor“, explică sursa Capital. Dar din punctul de vedere al băncilor, creditul către un astfel de client este considerat ca şi pierdut – reglementările BNR spun că banca respectivă trebuie să provizioneze (să pună bani deoparte – n.red.) 100% din împrumutul respectiv.
Război surd între lichidatori şi bănci pe companiile falite
16 septembrie 2011, 16:44
Ultima modificare în 16 septembrie 2011, 19:44
Fenomenul intrării de bunăvoie a companiilor în insolvență continuă să dea mari bătăi de cap bancherilor. Explicaţia este simplă: o companie care încetează să-şi plătească ratele pentru un credit de zeci sau sute de milioane de euro poate subția serios profitul băncii.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Piața leasingului, din nou în atenția Finanțelor
- UPS face cea mai mare investiţie în afara Statelor Unite
- H&M a deschis magazine la Cluj-Napoca și Timișoara. Vezi cum s-au înghesuit românii
- BCE reintroduce acordarea de lichidităţi în dolari băncilor europene
- Deputat grec: ”Să obții bani fără să produci nimic e imoral. Pentru asta plătim acum!”
- Polonia alocă 10 milioane de euro unui fond pentru conservarea fostului lagăr de la Auschwitz
- Comisia Europeană consideră că Wizz Air a beneficiat de avantaje pe Aeroportul din Timișoara
- Colliers: „Până la sfârşitul anului va începe construcţia a şapte malluri noi”
- Partea bună a scăderii leului. Fără ea aveam o recesiune de 10% – 11%
- LEUL, LA MINIMUL ANULUI: Cursul euro urcă la 4,2940 lei