După audierea de marți din comisia SRI, Gorge Maior, a făcut o serie de declarații uimitoare. Acesta este la un pas să-și piardă funcția după ce coaliția PSD-ALDE a anunțat că nu-l mai susține politic.

„Am spus că domnul Georgescu a fost un bun profesionist la ANI doar că serviciul nu produce dosare, doar transmite informații. Am La finalul discutat de protocoale, de proceduri interne. Am susținut necesitatea acestor protocoale, am susținut că serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii și puterea adevărului va prevala în fața unor alegații. Am cerut comisiei să reflecteze serios dacă multiplele alegații asupra interceptărilor privind ofițeri acoperiți și presiuni asupra justiției să se aducă dovezi și să se audieze și alte persoane, de pildă Liviu Dragnea sau Victor Ponta”, a spus iritat George Maior, care apoi a fugit de presă.

Horia Georgescu a recționat și el pe facebook: „Când l-am văzut astăzi pe George Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, fugind de presă ca să scape inclusiv de întrebările despre relația cu subsemnatul, mi-am spus doar atât: “Ferește-mă doamne de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!””.

 

Redăm mai jos o parte din interviul pe care Horia Georgescu l-a acordat Evenimentul Zilei pe 14 august.

Dezvăluirile lui Horia Georgescu despre George Maior

– Până la urmă cine a vrut să vă îngroape? Cu nume și prenume.

– Cred că a fost vorba mai degrabă despre o conspirație, o cabală a unor oameni puternici din sistem, care din dorința de a-și conserva poziția pe durata tranziției de putere, după câștigarea alegerilor de catre Klaus Iohannis, au optat pentru un scenariu de a servi pe tavă noilor puternici ai zilei un țap ispășitor, pentru a-și acoperi propriile acțiuni reprobabile sau poate cu un puternic caracter ilegal.

– Adică ei au făcut anumite lucruri împotriva lui Klaus Iohannis și apoi au dat vina pe dumneavoastră. Au vrut să-i arate lui Klaus Iohannis că dvs. sunteți de vină. Este corect?

– Da. Sunt convins că așa s-a întâmplat. Nu numai Președintelui ales, ci și altora.

– Mai sunt la putere oamenii aceia?

 
– Cred că au încă o anumită putere de influență asupra unor vectori pe care îi pot controla sau cărora le promit diverse pentru a-i controla. Părerea mea certă este că astăzi vând iluzii și oricine ține cont de ei face o mare greșeală.

– S-a spus la un moment dat că vizați funcția de comisar european sau ministru al Justiției și că ați purtat niște negocieri. Cum au stat lucrurile de fapt?

– În momentul în care România avea opțiunea desemnării pentru un nou mandat de comisar european, am fost, într-adevăr, luat în calcul pentru două portofolii: unul pentru Justiție și unul pentru Afaceri Instituționale, care automat însemna și un post de vicepreședinte în cadrul Comisiei Europene. La acel moment, am avut discuții cu președintele Traian Băsescu, cu Victor Ponta și cu George Maior, cu alti actori instituționali, precum și cu reprezentanți ai ambasadelor sau cu alte oficialități în diverse vizite externe pe care le-am efectuat. Am discutat totul transparent. Nu a fost nimic ocult la mijloc. Opțiunea era una oficială. Acum, eu nu știu dacă am stârnit gelozii instituționale sau dorințe de răzbunare prin asta. Ulterior, a fost nominalizată Corina Crețu, deoarece Victor Ponta si Traian Basescu mi-au spus că președintele Junker dorește mai multe femei în cabinetul său, pentru a asigura un echilibru.

 

Coldea vs. Maior. Cine a fost mai puternic

Evenimentul Zilei: Coldea pe cine a susținut în ecuația puterii?

Horia Georgescu: Nu știu pe cine a susținut. Eu am avut o relație instituțională normală cu el. Nici apropiată, nici depărtată. În parametri normali. Asta a fost perceptia mea. Dacă domnia sa a acționat altfel, aceste lucruri se vor afla mai devreme sau mai târziu.

– Să revenim la Maior premier și dvs. ministru al Justiției în Guvern. Cu sprijinul cui?

– Victor Ponta si Gabriel Oprea îl susțineau pe George Maior pentru functia de premier. Era singura optiune pe masă în eventualitatea in care Victor Ponta câștiga alegerile. De altfel, cei trei sunt foarte buni prieteni.

– Dar Laura Codruța Kovesi cu cine este prietenă?

– Aș putea să vă spun că este sau a fost prietenă cu toți și cu nimeni

– Cine credeți că a fost sau este cel mai toxic personaj de pe scena politică?

– Nu se poate da un răspuns simplu acestei ecuații. Sfera politică s-a întrepătruns cu sfera instituţională . Trebuie să ne uităm în primul rând la toți actorii care dețineau toată informația. Ar trebui sa fie întrebați dacă au folosit pârghii instituţionale pentru un avantaj personal, pentru a influenţa jocul politic sau pentru a obţine influenţă. Din punctul meu de vedere, aşa cum am perceput eu lucrurile, unul din actorii care deţinea imaginea de ansamblu şi asupra tuturor părţilor aflate în jocul de putere era George Maior.

– Mai mult decât Florian Coldea?

 

– Vedeți dumneavoastră, toată lumea spune Florian Coldea, Florian Coldea. Totuși, George Maior era cel care avea toată decizia de care avea nevoie și putea să-și ia atâta putere câtă dorea. În plus, mi se pare josnic să dai vina pe subalterni. Înseamnă că fie eşti incompetent, fie nu eşti în stare să ocupi o funcţie de asemenea rang sau te derobezi de responsabilitate în mod intenţionat practicând un joc abil. Toți ceilalți actori din sistem aveau o viziune fragmentată a informației, compartimentată. Fiecare știa bucăți iar, dacă era suficient de inteligent, poate reuşea să pună lucrurile cap la cap. Dar, până la urmă, cel care se afla la capătul lanțului trofic și avea toată informația era George Maior.

– Și cum de l-a numit Klaus Iohannis ambasador?

– Păi, cum a reușit să supraviețuiască în funcții publice numite de atâţia ani.

– Cum?

– Printr-o susținere formală sau informală.

– A cui, mai exact? Cine-l susține?

– O susținere politică plus una informală, pe care nu pot să o nominalizez.

– Externă?

– Externă, de ce nu?

Cine i-a dat ordin să-l investigheze pe Iohannis

– Dar cum este George Maior?

– Maior spune întotdeauna oamenilor ce vor să audă. Și astfel a reușit mereu să supraviețuiască în funcții numite.

– SRI-ul lui Helvig arată mai bine decât SRI-ul lui Maior?

– Ceea ce pot să observ este că SRI încearcă să intre într-o matcă constituțională normală, conform legii.

– Apropo de ANI, regretați investigarea lui Klaus Iohannis și a lui Eduard Helvig? Dacă ați da timpul înapoi, ați mai face-o?

– Instituția a fost investită cu o sesizare oficială.

– Cine a făcut-o?

– A făcut-o George Maior prin SRI.

– Deci, Maior prin SRI… Dar pentru Helvig, de ce?

 

– Nu știu ce a fost în capul domnului Maior. Nu știu ce a urmărit. Poate un scop politic. Eu nu aveam de unde să știu. Ce-mi reproșez eu în momentul ăsta? Trebuia să trec printr-un filtru mult mai critic, să aprofundez mai mult din punct de vedere informal situația care a generat această sesizare si momentul formulării ei. Am discutat și în particular cu George Maior despre cazurile Mihalache – Helvig – Iohannis.

– Păi, la Mihalache tot Maior a făcut sesizarea? Parcă erau prieteni buni…

– Maior a fost „prieten” cu foarte multe persoane cărora le-a făcut sesizari către diverse instituţii ale statului. Dar ar trebui să-l întrebați pe domnul Maior cum vede el o relație de prietenie. Oricum, domnul Maior, probabil, a avut și un scop politic când a făcut aceste sesizări. Și acest lucru ar trebui verificat. Desigur, eu nu am instrumentele necesare, dar instituțiile abilitate ale statului pot să verifice dacă toate aceste lucruri s-au desfășurat într-o cheie normală, legală sau dacă în spate a fost un interes personal de orice natură.