Război total: UE intenționează să plafoneze prețul gazului rusesc, Putin amenință cu oprirea aprovizionării
Ursula von der Leyen a prezentat o serie de propuneri îndelung așteptate pentru a face față crizei energetice din ce în ce mai grave din UE și pentru a reduce facturile tot mai mari care pun gospodăriile și întreprinderile europene sub presiune financiară.
Președintele Comisiei Europene a propus un plan de reducere a consumului de energie electrică la nivelul UE, un plafon de preț pentru veniturile excedentare obținute din sursele de energie regenerabile și din energia nucleară, un mecanism de solidaritate pentru a capta profiturile „masive” și „neașteptate” obținute de companiile producătoare de combustibili fosili și un program de ajutor de stat pentru a injecta lichidități suplimentare în întreprinderile de utilități aflate în dificultate.
„Manipularea piețelor de gaze are un efect de propagare pe piața energiei electrice”, a declarat von der Leyen miercuri după-amiază. „Ne confruntăm cu prețuri astronomice la electricitate pentru gospodării și companii și cu o volatilitate enormă a pieței.”
Veniturile Rusiei trebuie tăiate
Von der Leyen a propus, de asemenea, un plafon de preț pentru importurile de gaze rusești prin conducte, care, dacă va fi introdus, ar putea determina Kremlinul să riposteze și să suspende total fluxurile de gaze.
„Trebuie să tăiem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei”, a spus ea.
În ultimele câteva luni, Gazprom a redus fluxul de gaz prin conductele sale, oprind Nord Stream 1 pentru o perioadă nedeterminată de timp.
Ca urmare, a explicat von der Leyen, ponderea gazului rusesc prin conducte în totalul importurilor UE a scăzut de la 40% înainte de război la 9% în prezent. Norvegia, a spus ea, a înlocuit Rusia ca principal furnizor de gaze al blocului.
Posibilitatea unui plafon de preț pentru toate gazele importate
Președintele CE a adăugat că serviciile sale examinează, de asemenea, posibilitatea unui plafon de preț pentru toate gazele importate, care ar include gazul natural lichefiat (GNL), o marfă care a devenit esențială pentru diversificarea față de Rusia.
Cu toate acestea, acest plafon de mare anvergură nu va fi prezentat deocamdată.
„GNL este rar și poate fi redirecționat către diferite regiuni”, a declarat von der Leyen. „Vrem [să] rămânem competitivi pentru furnizorii de GNL, dar să ne asigurăm că prețurile pe care le plătim nu sunt extraordinar de mari, ci într-un interval decent”, scrie Euronews.