Situație tensionată în Fâșia Gaza
Amintim că Israelul este susținut de SUA iar palestinienii sunt susținuți de Turcia și Iran. Totodată, în războaiele din 2008-2009 și în 2014, armata israeliană a avut incursiuni în Gaza.
În ultimele 72 de ore, de la începutul escaladării militare între Hamas, mişcare islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza, şi Israel, în jur de 1.600 de rachete au fost trase dintre enclava palestiniană spre teritoriul israelian, arată cel mai recent bilanţ al armatei, conform reuters.com
Armata israeliană a lovit puternic Fâşia Gaza
Trebuie menționat că, de partea israeliană, şapte persoane au fost ucise, printre care un copil de şase ani şi un soldat, în tiruri de rachete, inclusiv rachete antitanc, dinspre Fâşia Gaza.
La rândul său, armata israeliană a lovit puternic Fâşia Gaza şi a continuat loviturile joi dimineaţa. Potrivit celui mai recent bilanţ al ministrului sănătăţii din Fâşia Gaza, confruntările din ultimele zile s-au soldat cu 67 de decese, printre care 17 copii, şi 400 de răniţi.
Cum funcționează sistemul de apărare din Israel?
Iron Dome este sistemul de apărare aeriană pe care Israel îl folosește împotriva rachetelor lansate de Hamas din Gaza.
De la începutul săptămânii de când conflictul dintre Israel și palestinieni a început să escaladeze, sute de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza. Peste 1.000 de rachete au fost lansate în ultimele 48 de ore spre teritoriul israelian, însă 85-90% dintre proiectilele care riscau să cadă în zone locuite au fost doborâte de sistemul israelian antirachetă Iron Dome.
Un radar scanează o zonă pentru a depista un motor balistic sau o rachetă. Când detectează racheta, software-ul Iron Dome poate determina locația și tipul acesteia. Radarul urmărește racheta pe măsură ce este lansată și software-ul prezice traiectoria. Dacă se determină că racheta va atinge o zonă protejată, unde există un număr mare de oameni sau ceva important din punct de vedere strategic, va fi interceptată. Pentru rachetele cu rază scurtă de acțiune, acea decizie va fi o fracțiune de secundă.
Rachetele interceptoare Tamir sunt apoi lansate de la lansatoarele de pe sol. Un interceptor poate acționa independent, chiar dacă pierde comunicarea cu solul, deoarece are propriile sale sisteme de observare. Interceptorii, care sunt declanșați vertical din unități mobile sau fixe, sunt proiectați pentru a detona racheta în aer, iar în momentul contactului se produce o explozie.
Sursă foto: Dreamstime