Este alertă fix la granițele României. Bulgaria este într-o situație fără ieșire după promisiunile făcute rușilor. Bulgarii au promis că vor termina pe teritoriul bulgăresc secțiunea la Turkish Stream 2, proiect transfrontalier inițiat și prin urmare și controlat de Gazprom, dar totul a intrat în impas.
Numai că Moscova a luat de bună promisiunea autorităților de la Sofia, astfel că rușii au forțat atât cât le-au permis practic inepuizabilele resurse logistice ale gigantului mondial Gazprom, finalizând secțiunea proiectului pe întreg teritoriul Turciei și aducându-l astfel până la granița cu Bulgaria, cu o capacitate de nu mai puțin de 15,75 miliarde metri cubi. Marea problemă de-abia acum a intervenit însă, după ce bulgarii nu au mai fost în stare să construiască ”felia” de gazoduct de pe teritoriul lor și au intrat pur și simplu în panică, nemaiștiind ce să facă în continuare cu gazele de la ruși! Astfel că de la Sofia se încearcă acum folosirea a tot felul de tertipuri inclusiv legislative, pentru ”internaționalizarea” acestui inevitabil conflict nu doar economic, ci cu o miză geo-politică absolut uriașă, care poate ”dinamita” practic în orice clipă această parte sudică a continentului european. Numai că noul ”război al gazelor” care poate fi provocat de ”cacealmaua bulgărească” reprezintă o sabie cu două tăișuri pentru partea română, conform national.ro.
Care nu doar că se poate feri de intrarea în această ”capcană” pe care rușii mai mult ca sigur vor încerca să o întindă de acum statelor sud-estice europene, dar chiar să fructifice la maximum noul impas și să transforme România într-unul din cele mai strategice ”hub”-uri de gaze naturale din întreaga Europă.
În acest moment se poate vorbi de un adevărat blocaj în ceea ce vorbește finalizarea conductei de aproape 500 de kilometri și care urma să lege Turcia de Serbia. Este vorba despre un proiect inițiat de Gazprom pentru a ”ocoli” astfel ruta ucraineană, una ”promovată” de Moscova ca fiind tot mai ”nesigură” și care ar fi urmat să devină ruta ”favorită” de livrare a gazelor în Europa de Sud, mai spune sursa citată.