Piața gazelor, scădere în Europa

Piața gazelor naturale a suferit o scădere semnificativă în această perioadă. Prăbușirea a avut loc la nivel european. Specialiștii anunță că războaiele sunt doar unul dintre factorii declanșatori. Bloomberg transmite că prețurile de referinţă la gaze naturale în Europa au suferit o scădere importantă, de până la 6,5%.

Această scădere vine după ce piața a înregistrat o creștere de peste 40 de procente săptămâna trecută. Creșterile au fost declanșate de acțiunile traderilor. Ei au urmărit prognozele meteo favorabile şi eforturile internaţionale de echilibra conflictul din Orientul Mijlociu.

La aproximativ 8:38 a.m., la centrul de tranzacționare TTF pentru gaze naturale de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, prețurile futures pentru gazele naturale cu livrare în luna noiembrie înregistrau o scădere de 4,9%. Ele ajungeau la 51,33 euro pentru un Megawatt-oră.

Conform estimărilor furnizate de firma de prognoză Maxar Technologies, temperaturile în Franța, Germania și anumite regiuni din Europa vor reveni la nivelurile normale sau chiar vor depăși media obișnuită în zilele următoare, după perioada de rece actuală.

Pe lângă prognozele meteo favorabile, situația a mai fost influențată și de reluarea livrărilor de gaze naturale din Norvegia, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze ai Europei. Toate acestea au ajutat la reducerea riscurilor la adresa aprovizionării care au afectat recent piaţa gazelor.

De asemenea, eforturile întreprinse de SUA și aliații săi pentru a preveni escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas la nivelul întregii regiuni au avut un impact pozitiv în reducerea preocupărilor cu privire la posibilele consecințe ale acestui conflict asupra aprovizionării cu gaze naturale.

Sebastian Burduja ne asigură că nu vom importa gaz natural pentru această iarnă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat luni, 16 octombrie 2023, că gradul de umplere a depozitelor de înmagazinare gaze este de 100,6%. Pe scurt, avem peste 100% din rezerva tehnică disponibilă la nivelul capacităţilor de stocare.

„Deci, avem peste 100% din rezerva tehnică disponibilă la nivelul capacităţilor de stocare. Avem cu 400 de milioane, 417 milioane pentru a fi precis, de metri cubi mai mult faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Deci, cu ceea ce mai producem şi în sezonul rece, chiar dacă e o producţie mai mică din raţiuni tehnice, cu ceea ce avem înmagazinat, ar trebui să trecem fără să apelăm la importuri peste această iarnă”, a declarat, luni, Sebastian Burduja în cadrul unei conferințe de presă, filmată și postată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Energiei.