David Saranga, fostul ambasador al Israelului în România, a declarat că ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu se va întâmpla și în Europa, dacă nu se iau măsuri împotriva altor organizații teroriste de pe Glob.
Întrebat de ce continuă Israelul să atace Fâșia Gaza, deși acolo există palestinieni neafiliați Hamas, acesta a răspuns:
„Noi am luat o decizie strategică. Hamas nu va rămâne în Fâșia Gaza și din acest motiv noi vom face tot ce este necesar pentru ca Hamas să nu fie acolo. Gândiți-vă, orice țară ar fi făcut la fel, dacă evenimentele ar fi fost făcute în țara lor. Luăm, de exemplu, 11 septembrie.
Dacă luăm numărul de cetățeni în Israel și comparăm cu numărul de cetățeni din Statele Unite, asta înseamnă mai mult de 40.000 de persoane ucise în Statele Unite. La fel ca și când în Statele Unite după 11 septembrie, după ce a decis că Al Qaida trebuie șters de pe hartă, așa vom face noi cu Hamas. Din acest motiv ce facem în Gaza, reparăm această intrare a armatei Israeliene în Gaza.”
Terorismul va ajunge și în Europa, dacă nu se iau măsuri
David Saranga a explicat, de asemenea, cum se face această intrare, astfel încât să existe cât mai puține victime colaterale. Fostul ambasador a spus că dacă nu se iau măsuri împotriva altor organizații teroriste de pe Glob, ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu se va întâmpla și în Europa.
„Noi am anunțat pe toți cetățenii care sunt lângă graniță, în nordul Fâșiei, să evacueze casele. Din nefericire, teroriștii Hamas n-au lăsat lumea din Fâșia Gaza să fugă de acolo. Ei vor rămâne acolo. Acum vă întreb, ce putem să facem? De aici merg la centre unde încă sunt cadavre de copii care nu erau identificați, adică la Institutul de Medicină Legală.
Știți cât de importantă este pacea pentru mine. Un cetățean când vede ce se întâmplă în Israel în 2023 este ceva incredibil, ca un program. În Holocaust, până astăzi, în nicio zi nu erau omorâți acest numar de evrei. Și de ce erau omorâți? Pentru că erau evrei, israelieni. Lumea din Europa trebuie să înțeleagă că tot ce se întâmplă aici, în Orientul Mijlociu, și mai ales în Israel este un laborator pentru terorismul lui. Tot ce se întâmplă la noi va ajunge și la voi, în Europa.
Ce am văzut în Israel sâmbăta trecută, o să se întâmple și în alte locuri în lumea occidentală. Și de aceea trebuie să trimitem acest mesaj, nu numai Hamas și alte organizații teroriste, că așa ceva nu se poate întâmpla pe pământ. Și din acest motiv Israel va face tot ce este posibil pentru ca Hamas să nu mai existe”, a declarat el pentru Digi24.
Adevăratul război abia a început
Fostul ambasador al Israelului în România a adăugat că războiul adevărat abia a început. În momentul de față, a spus el, important este ca societatea să meargă mai departe. Acesta a explicat, totodată, de ce Israelul va acționa cum va acționa.
„Războiul adevărat abia a început. Asta o să se întâmple în zilele următoare. Cred că lucrurile se vor schimba. În momentul de față este important ca piața, societatea să mearga mai departe. Al doilea, pentru noi vrem să explicăm de ce Israel va acționa cum va acționa. Ați intrebat de săracii palestinieni, dar există un motiv va face ce va face. De ce? Fiindcă s-a întâmplat ceva.
Noi, la Ministerul de Externe, am luat o decizie strategică, lucru pe care nu l-am făcut înainte. Să punem pe rețelele sociale și pozele și video în care se vede ce s-a întâmplat. Și în zilele acestea, eu, care sunt responsabil pentru lumea digitală a comunicațiilor, eu văd toate ororile care s-au întâmplat acolo. 80% din ce văd nu pot să pun, fiindcă nu vreau ca familiile victimelor să vadă asta”, a spus David Saranga.
Zeci de mii de oameni și-au părăsit casele din Fâșia Gaza
Amintim că vineri, pe 13 octombrie, zeci de mii de persoane și-au părăsit casele din Fâșia Gaza. Armata israeliană a avertizat peste un milion de oameni care locuiesc la nord de Wadi Gaza să se deplaseze spre sud, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA).
Sursa citată a mai precizat că înainte de de avertisment, peste 400.000 de palestinieni au fost strămutaţi în interior.
Programul Alimentar Mondial (WFP), a transmis, de asemenea, că vineri, a distribuit alimente pentru 135.000 de persoane aflate în adăposturi din Gaza. A avertizat însă că „rezervele umanitare se epuizează”.
OCHA a mai precizat că în prezent, majoritatea oamenilor din Gaza nu au acces la apă. Potrivit comunicatului, „ca o ultimă soluţie, oamenii consumă apă din fântânile agricole. Acest lucru a declanșat îngrijorări serioase cu privire la răspândirea bolilor transmise prin apă”.
Mai multe puteți citi aici.
- Ambasadorul Israelului face o vizită oficială în Iași: Nu putem să vorbim despre viitor fără să ne amintim și să ne asumăm trecutul
- Exclusiv! Ambasadorul Israelului acuză: „Administrația de la Bruxelles blochează dezvoltarea relațiilor bilaterale”. David Saranga explică de ce nu poate fi pace între palestinieni și israelieni. Video!