Dacă fostul președinte Eisenhower ar fi azi în viață, s-ar întreba, probabil, „De ce ar trebui SUA să se angajeze în război cu China pentru Taiwan? Chinezii ar ataca America pentru Cuba?”. Analiza publicată de American Conservative arată de ce retorica administrației americane nu face decît să alimenteze un posibil război SUA-China.
Având în vedere creșterea sentimentelor anti-chineze generate de impactul pandemiei și retorica hiperbolică a Washingtonului privind pretinse aspirații malefice ale Chinei, orice observator poate concluziona că SUA se află pe marginea prăpastiei izbucnirii unui război.
De data aceasta cu China. Un climat similar de paranoia și isterie militară a condus, orbește, marile puteri ale lumii în Primul Război Mondial.
Problema inevitabilității conflictului este că mulți politicieni de la Washington trăiesc în funcție de axioma „ochii care nu se văd se uită” și caută atenția constantă a mass-media. Iar declarațiile publice ale căutătorilor de publicitate de la Washington, cu sau fără uniformă, sunt rareori informative.
Nu se deranjează niciodată să susțină că nimeni nu ar trebui să înceapă un război fără să stabilească mai întâi rezultatul politic pe care l-ar avea un război cu China sau cum va arăta un război din Pacific. Acestea sunt întrebările care trebuie luate în considerare.
Dacă scopul politic al unui nou război în Pacific este de a schimba comportamentul extern sau intern al Chinei, pentru a o face incapabilă să reziste cerințelor politice americane, trebuie remarcat că China nu este Japonia Imperială din 1941.
Economia Japoniei avea aproximativ o zecime din dimensiunea economiei SUA. În plus, când Tokyo a decis să atace forțele SUA la Pearl Harbor, Japonia era deja în război cu alte state, inclusiv China, Marea Britanie și Olanda.
Beijingul nu va intra acum într-un război pe două fronturi. Nici Moscova, nici aliatul său indian nu vor risca războiul cu China. Cu toate acestea, în cazul unui război cu China, Washingtonul trebuie să ia în serios pericolul de a lupta simultan cu China și Rusia. Două mari puteri regionale cărora Washingtonul le este ostil.
Economia Chinei este aproape de mărimea economiei americane. Spre deosebire de Japonia imperială, Beijingul a evitat în general conflictele armate cu vecinii săi.
De fapt, succesul parteneriatului economic regional cuprinzător, prin care se creează un acord de liber schimb între China și națiunile Asia-Pacific, au făcut ca noțiunea Washingtonului de a construi o alianță anti-China să fie foarte dificilă, dacă nu imposibilă.
Niciunul dintre aceste state, Australia, Brunei, Cambodgia, China, Indonezia, Japonia, Laos, Malaezia, Myanmar, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda și Vietnam,nu dorește cu adevărat să fie prins în mijlocul unui conflict China-SUA.
Dacă un război terestru este exclus, ar fi ușor să ne imaginăm că distrugerea infrastructurii chineze, cu atacuri aeriene, devine rapid un scop în sine, așa cum a fost în timpul campaniei aeriene din Kosovo, Siria și Irak.
Având în vedere dimensiunea și profunzimea apărării chineze, chiar dacă loviturile aeriene provoacă pierderi semnificative, pare puțin probabilă o victorie strategică cu impact asupra conducerii naționale a Beijingului. Deoarece concentrarea forțelor aeriene și navale ale SUA în apropierea coastelor Chinei sunt dificil, dacă nu chiar imposibil de ascuns în epoca supravegherii spațiale. Iar posibilitatea ca flota US Navy să sufere pierderi este extrem de mare.
Recurgerea la armele nucleare ar fi sinucidere curată
Cu siguranță, China poate amortiza daunele. Cel mai probabil rezultat ar fi o serie lungă de atacuri aeriene ofensive. Mai mult, China este o putere nucleară. Recurgerea de către SUA la armele nucleare ar fi sinucidere curată. Armele nucleare sunt utile pentru a descuraja atacurile nucleare pe teritoriul SUA, dar altfel sunt lipsite de utilitate militară. Un conflict nuclear cu China ar avea consecințe grave pentru umanitate.
În ciuda acestor indicii, potențialul războiului cu China va persista. Există o explicație. Între 1960 și 1968, doi președinți americani, John F. Kennedy și Lyndon B. Johnson, care au trăit Al Doilea Război Mondial și au experimentat victoria din Pacific, au decis că resursele enorme și puterea uriașă a forțelor armate americane vor face imposibil un eșec în Vietnam. Nu e exagerat să presupunem că atitudini similare predomină acum la Casa Albă și la Pentagon.
Chinezii ar ataca SUA pentru Cuba?
Președintele Dwight D. Eisenhower, care și-a amintit de pierderile umane și materiale din războiul cu Germania, a văzut războiul printr-un alt obiectiv. A înțeles ostilitatea electoratului american față de victime și știa care sunt limitele resurselor SUA.
Kennedy și Johnson, obligați să gândească la nivel strategic în timpul războiului din Vietnam, nu au putut să facă distincție între dinamica strategică și interesele naționale ale SUA.
Eisenhower a înțeles de la început. Dacă Eisenhower ar fi azi în viață, s-ar întreba probabil așa: „De ce ar trebui SUA să se angajeze în război cu China pentru Taiwan? Chinezii ar ataca SUA pentru Cuba?”