Într-un raport pentru Centrul Internațional de Politici Cibernetice al ASPI, sursa citată a prezentat câteva dintre activitățile online asociate cu cel mai recent focar de ostilități dintre Armenia și Azerbaidjan, asupra enclavei Nagorno-Karabakh.
În primul rând, NationalInterest, prin experții săi, s-a concentrat pe activitatea în limba engleză care are loc pe Twitter, fără a-și propune să ofere o analiză exhaustivă a activității care are loc pe social media, pe mai multe platforme și într-o multitudine de limbi. Și nu căutăm în niciun caz să delegitimizăm conversațiile autentice pe rețelele sociale care au loc în această problemă extrem de controversată, scrie NI.
Dar, întrucât moderatorii de conținut de pe rețelele de socializare caută activ și elimină comportamentul inadecvat, dovezile acestor tipuri de „bătălii online” sunt adesea eliminate rapid. Scopul raportului, spun autorii, a fost de a documenta dinamica activității social media legată de conflictul dinCaucaz, timp de câteva zile, incluzând atât acțiuni coordonate autentice, cât și activități suspecte sau potențial neautentice.
Rezultatul, spun ei, a fost o imagine de ansamblu, care implică nu doar cei doi combatanți, ci și pe aliații lor. De exemplu, conturile social media turcești și pakistaneze au sprijinit în mod activ Azerbaidjanul în lupta pentru controlul narativ, în timp ce conturile indiene au susținut Armenia. Iar asta reflectă situația din lumea reală. Turcia și Pakistanul sunt aliate cu Azerbaidjanul, deși acuzațiile privind prezența trupelor turcești și pakistaneze pe teren au fost respinse de ambele țări, in timpce India furnizează echipament militar Armeniei.În timpul conflictului Azerbaidjan-Armenia, a apărut un nou hashtag, legat în primul rând de conturile turcești și pakistaneze: #Azerbaijanisnotalone. Astfel, au fost colectate și analizate peste 200.000 de tweeturi de pe cel puțin 70.000 de conturi, folosindu-se acest nou hashtag, alături de alte 32 de hashtag-uri care erau utilizate atât de combatanți, cât și de aliații lor online.
Au fost create noi hashtag-uri, iar concursul continuă prin hashtagurile #Armenia și #Azerbaidjan, iar majoritatea conturilor create sunt de partea armeană. Acest dezechilibru se poate datora faptului că Azerbaidjanul restricționează accesul la rețelele sociale.
O caracteristică este și implicarea in conflict a unor vedete. În primele ore ale conflictului, conturile de Twitter ale lui Kim Kardashian și ale soțului ei Kanye West au fost bombardate cu mesaje care cereau să sprijine Armenia, știute fiind legăturile de familie ale lui Kardashian cu această țară.
Când rapperul Cardi B și-a exprimat sprijinul pentru Armenia, a fost atacat de pe conturi pro-Azerbaidjan folosindu-se hashtag-uri precum #DontbelieveArmenia și #cardibterrorist.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin