Afirmația făcută de curând de președintele Vladimir Putin nu este deloc exagerată, potrivit Fortune, care explică de ce Rusia va continua să obțină venituri semnificative de pe urma vânzării gazului și petrolului, în ciuda oricăror sancțiuni. Kremlinul a anunțat că a început deja să redirecționeze o parte din exporturile sale de petrol pentru a limita pagubele provocate de sancțiunile europene.

„În ceea ce privește embargoul impus resurselor energetice ale Rusiei, acest lucru este puțin probabil în următorii câțiva ani”, a declarat Putin într-o întâlnire cu tineri antreprenori, potrivit agenției Interfax.

Președintele rus a explicat că oferta globală de petrol va scădea, iar prețurile vor crește, iar asta înseamnă că toate companiile petroliere, inclusiv Rusia, își vor crește veniturile.

Putin are dreptate în evaluarea sa economică

Deocamdată, subliniază Fortune, Putin are dreptate în evaluarea sa economică. Numai în acest an, prețul petrolului a crescut cu aproximativ 60%, potrivit OilPrice.com, iar gazul este tranzacționat la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Prin urmare, companiile petroliere au înregistrat profituri record în primul trimestru al anului. Și, în pofida oricăror temeri legate de faptul că astfel finanțează războiul Rusiei în Ucraina, multe țări au cumpărat petrol rusesc pentru a profita de diferența de preț între țițeiul rusesc și prețurile mondiale.

Iar Rusia ar putea avea în continuare cumpărători pentru petrolul său, mult timp de-acum înainte, în ciuda embargoului occidental. Iată cum va obține Rusia și mai mulți bani de pe urma vânzării ”aurului negru”.

UE nu s-a lepădat de tot de petrolul rusesc

Deși UE a decis să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, blocul comunitar importă în prezent mai mult de jumătate din toate exporturile de petrol rusești.

UE a reprezentat 61% din importurile de petrol și gaze rusești în primele o sută de zile ale războiului, achiziționând petrol în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari, potrivit unui nou raport publicat de Centrul de Cercetare privind Energia și Aerul Curat (CREA).

Rusia a câștigat aproximativ 100 de miliarde de dolari în primele 100 de zile ale războiului

Raportul a constatat că Rusia a câștigat aproximativ 100 de miliarde de dolari din exporturile de petrol și gaze în primele 100 de zile ale războiului. Estimări anterioare arătau că Rusia va obține, probabil, 285 de miliarde de dolari în venituri din petrol și gaze în acest an, mai exact cu 20% mai mult decât cele 235,6 miliarde de dolari obținute anul trecut. În timp ce țări precum Germania, Olanda și Polonia au încercat să renunțe la energia rusă, Franța și-a crescut importurile în ultimul an, potrivit raportului CREA.

De asemenea, UE a anunțat o excepție pentru petrolul importat prin conducte, ceea ce ar permite Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe să obțină în continuare petrol rusesc prin conducta Drujba. Până la sfârșitul anului, UE va trebui să afle de unde se va aproviziona cu 2,2 milioane de barili de petrol în fiecare zi, care proveneau până acum din Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

India și China și-au crescut semnificativ achizițiile de petrol rusesc

În timp ce țările UE caută acum salvarea în altă parte, India și China nu au nicio intenție să-și încetinească achizițiile de petrol rusesc, mai ales când prețurile sunt relativ scăzute.

India cumpără, în prezent, 18% din toate exporturile de petrol ale Rusiei, potrivit raportului CREA. Rafinăriile indiene au cumpărat în medie peste 40 de milioane de barili de petrol pe zi de la începutul invaziei Ucrainei și începutul lunii mai – cu 20% mai mult decât volumul total al fluxurilor de petrol dintre cele două țări pentru întregul an 2021, a raportat Bloomberg.

Iar China a depășit Germania ca cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, de la izbucnirea războiului cumpărând petrol în valoare de 12,6 miliarde de dolari.

Ungaria are numai de câștigat

Ungaria urmează să obțină profituri anuale de 600 de milioane de dolari printr-o taxă pe petrolul rusesc, potrivit unei note Eurointelligence. Potrivit notei, citată de The Guardian, guvernul ungar a introdus o taxă excepțională de 25% asupra petrolului rusesc importat. Rafinăriile din Ungaria care importă petrol din Rusia, din cauza diferenței considerabile de preț dintre țițeiul rusesc și țițeiul Brent, l-au ajutat pe Viktor Orbán să ”bage în buzunar” o parte din veniturile obținute de pe urma importului de petrol rusesc.