Orice ar spune Washingtonul despre așa zisa ”rivalitate pașnică”, administrația Biden nu are de gând să permită Chinei să ajungă pe picior de egalitate cu SUA. Giganticul proiect de lege a Apărării, din 2022, oferă un plan detaliat pentru încercuirea Chinei printr-o rețea sufocantă de baze americane, forțe militare și state partenere din ce în ce mai militarizate.
Bun venit în Noul Război Rece
Cuvântul „încercuire” nu apare în Legea de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) din 2022, semnată de președintele Biden, sau în alte declarații recente ale administrației despre politicile sale externe și militare. Nici acest termen clasic de „limitare” din perioada Războiului Rece nu apare pe undeva, potrivit unui analize publicate de The Nation.
Cu toate acestea, liderii Americii au ajuns la un consens asupra unei strategii de ”încercuire și de limitare” a celei mai mari puteri, China, în mod special prin alianțe militare ostile, împiedicând astfel ascensiunea țării la statutul de superputere deplină.
Încercuirea Chinei
Giganticul proiect de lege a Apărării, din 2022, oferă un plan detaliat pentru încercuirea Chinei printr-o rețea sufocantă de baze americane, forțe militare și state partenere din ce în ce mai militarizate. copul este de a permite Washingtonului să baricadeze armata acelei țări pe propriul său teritoriu și să-i paralizeze complet economia. Pentru liderii Chinei, care cu siguranță nu pot tolera să fie încercuiți într-un astfel de mod, este o invitație deschisă și clară la luptă. Desigur, pentru a ieși din această încercuire.
Ca orice proiect de lege privind apărarea, NDAA din 2022, în valoare de 768 de miliarde de dolari, prevede sume generoase către contractorii militari ai Pentagonului. Inclusiv mai multe avioane de luptă F-35, submarine din clasa Virginia, distrugătoare din clasa Arleigh Burke și o gamă largă de rachete ghidate. Dar, așa cum a menționat Comisia de specialitate a Senatului, apar aici și o serie de inițiative de politică militară, care vizează încercuirea, limitarea și depășirea Chinei. Plus 7,1 miliarde de dolari pentru ”Pacific Deterrence Initiative” (PDI), un program inițiat anul trecut pentru a consolida forțele SUA din Pacific.
Pentru China, mesajul este clar
Potrivit NDAA, secretarului Apărării i se cere „să consolideze alianțele și parteneriatele de apărare a Statelor Unite în regiunea Indo-Pacific, pentru a spori avantajul american în competiția strategică cu Republica Populară Chineză”. Faptul că Legea a fost adoptată fără o opoziție semnificativă în Cameră sau Senat sugerează că sprijinul pentru aceste măsuri este susținut de ambele partide.
Pentru liderii chinezi, nu mai poate fi nicio îndoială legată de semnificația tuturor acestor lucruri: orice ar spune Washingtonul despre ”rivalitatea pașnică”, administrația Biden, ca și cea a lui Trump, nu are de gând să permită Chinei să ajungă pe picior de egalitate cu Statele.