Logistica Beijingului se confruntă cu provocări, deoarece orice forță de debarcare ar trebui aprovizionată constant cu arme, alimente și medicamente în strâmtoarea Taiwan, susține sursa citată, potrivit Reuters.
Tensiunile dintre Taipei și Beijing s-au amplificat în ultima vreme. Beijingul insistă că Taiwanul este parte din China și a cerut în mod repetat unificarea pașnică, însă refuză să excludă folosirea forței pentru a controla insula. În ultimii doi ani, China și-a intensificat activitățile militare în apropierea Taiwanului pentru a o presa să accepte dominația chineză.
Operațiunile de aterizare se vor confrunta cu riscuri extrem de mari
Într-un raport adresat parlamentarilor, Ministerul Apărării din Taiwan a spus că, în mod sigur, capacitatea de transport a Chinei este în prezent limitată și nu își va putea trimite toate forțele dintr-un singur pas. Navele chineze ar trebui să utilizeze facilităţi portuare, iar aeronavele ar avea nevoie de aeroporturi, susține ministerul taiwanez.
„Armata Taiwanului își apără puternic porturile și aeroporturile, iar acestea nu vor fi ușor de ocupat în scurt timp. Operațiunile de aterizare se vor confrunta cu riscuri extrem de mari”, a spus ministerul, citat de Reuters.
Logistica Chinei se confruntă și cu provocări, deoarece orice forță de debarcare ar trebui să fie reaprovizionată cu arme, alimente și medicamente în strâmtoarea Taiwan, a adăugat acesta.
Avantajele Taiwanului
„Armata noastră are avantajul că strâmtoarea Taiwan este un fel de șanț natural și poate folosi operațiuni comune de interceptare, întrerupând proviziile armatei comuniste, reducând eficiența luptei și rezistența forțelor de debarcare”.
China ar trebui să-și aducă o parte dintre forțele aflate în rezervă pentru a preveni sosirea oricăror forțe străine în sprijinul Taiwanului și, în același timp, pentru a supraveghea îndeaproape alte zone ale graniței Chinei, cum ar fi cele cu India și Marea Chinei de Sud, a spus ministerul.
„Bazele militare americane și japoneze sunt aproape de Taiwan și orice atac comunist chinez va fi monitorizat îndeaproape. Plus că ar trebui să aducă forțe suplimentare pentru a preveni intervenția militară străină”, se mai spune în raportul ministerului.
China are la dispoziție alte mijloace pentru a îngenunchea Taiwanul
Pe de altă parte, susțin unii experți, China are la dispoziție alte mijloace pentru a îngenunchea Taiwanul, înainte de o invazie completă, inclusiv o blocadă sau atacuri cu rachete.
Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a promovat un program de modernizare militară, pentru a face insula mai greu de atacat. Astfel, armata Taiwanului poate fi mai mobilă, fiind dotată cu rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a elimina orice forță de atac.
De asemenea, în vreme ce șantierele navale din China produc vase de război care ar putea fi folosite pentru o invazie a Taiwanului, o flotă de submarine moderne ar fi o componentă semnificativă în puterea de luptă a micului stat insular.