La mai bine de două săptămâni de la începutul conflictului din Ucraina, Rusia, care a angajat mai mult de 90% din forțele sale în luptă, nu pare să-și fi îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice. Guvernul Ucrainei rămâne pe poziții, la Kiev și la comanda armatei, iar rușii au capturat un singur oraș important ucrainean, Herson, în sud. Dar chiar și acolo ocupanții au fost întâmpinați cu proteste de localnici.

Este adevărat că rezistența militară și civilă a Ucrainei s-a dovedit mai eficientă decât se așteptau mulți, iar țara a primit mai mult sprijin internațional decât se anticipa, dar dificultățile forțelor ruse se datorează, în mod evident, propriilor greșeli strategice și dificultăților logistice, scrie Grid.news

Gafe strategice

Primul semn că nimic nu va merge rapid sau ușor pentru Rusia a venit în prima zi a războiului, când parașutiștii ruși au încercat să pună mâna pe aeroportul Hostomel, la nord-vest de Kiev, ceea ce le-ar fi permis să transporte aerian trupe pentru a prelua controlul asupra capitalei. Dar parașutiștii au aterizat cu mult înaintea forței invadatoare, au avut puțină acoperire aeriană și s-au trezit într-o luptă violentă cu armata ucraineană, lăsând aeroportul inutilizabil. Așa că rușii au fost forțați să-și transporte trupele pe uscat.

În general, primele zile ale invaziei ruse au fost caracterizate de mici unități care se deplasau singure, fără sprijin logistic sau acoperire aeriană, confruntându-se cu apărătorii din stradă ai Ucrainei.

E o maximă a războiului: primul lucru pe care îl faci este să preiei controlul asupra cerului

Un alt mister pentru mulți observatori este faptul că nu s-a văzut o utilizare mai concertată a puterii aeriene ruse. Invazia a început așa cum era de așteptat, cu salve de rachete de croazieră și rachete balistice împotriva apărării aeriene și sistemelor radar al Ucrainei. Justin Bronk, analist la Royal United Services Institute, spune că următorul pas logic „ar fi fost ca Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) să organizeze operațiuni de atac la scară largă pentru a distruge Forțele Aeriene Ucrainene. Este o maximă a războiului modern; primul lucru pe care îl faci este să preiei controlul asupra cerului”.

În schimb, avioanele de luptă rusești s-au limitat la unele incursiuni în Ucraina, de obicei la altitudine joasă, pentru a evita sistemele de apărare aeriană ucraineană.

Toate acestea l-au determinat pe Bronk să concluzioneze că VKS-ului îi lipsește ”capacitatea instituțională de a planifica și a realiza operațiuni aeriene complexe”.

Moralul scăzut și confuzia

Între timp, au apărut informații conform cărora trupele ruse se predau pe capete, își sabotează sau abandonează vehiculele pentru a evita luptele și chiar că au ajuns să ceară ucrainenilor mâncare sau să jefuiască magazinele alimentare. Nu ar trebui să le dăm crezare tuturor. Dar devine foarte clar că mulți ofițeri ruși habar n-aveau că vor invada Ucraina. Este posibil ca unii să nu fi știut că nu se mai află într-o „misiune de antrenament” decât după ce au trecut granița cu Ucraina.

Lipsa de pregătire poate explica o parte din confuzia strategică a primelor zile ale războiului. În schimb, planificatorii războiului au început să creadă o parte din propria propagandă care sugera că ucrainenii sunt, de fapt, patrioți ruși, așteptând să fie eliberați de stăpânii lor naziști instalați la Kiev de Occident.

„Încep din ce în ce mai mult să cred că a fost o combinație de orgoliu și calcule greșite, bazate pe un fel de înțelegere distorsionată a raporturilor de forță și pe evaluarea slabă a motivației ucrainenilor”, afirmă Margarita Konaev, cercetător la Centrul pentru Securitate al Universității Georgetown.

Blocați în ”rasputitsa”

În perioada premergătoare războiului, un comentariu s-a concentrat pe ”rasputitsa” sau dezghețul care transformă pământul neasfaltat în mocirlă noroioasă în Ucraina, dar și în vestul Rusiei. Și care ar fi pus proleme majore rușilor, în cazul unei invazii. Ideea că noroiul ar putea fi o problemă pentru o armată mecanizată modernă, la fel de avansată precum cea a Rusiei, i-a făcut pe unii să se amuze.

Dar, așa cum arată unele videoclipuri din ultimele zile, rușii au abandonat un sistem de apărare aeriană, în noroiul de lângă Kherson, dovedindu-se că ”rasputitsa” a fost o problemă.

Războiul low-tech

Au trecut decenii de când lumea nu a mai văzut un război terestru major între două țări industrializate. Progresele tehnologice au transformat războiul modern în ultimele decenii, sau cel puțin așa credeam. Până acum, invazia Rusiei a fost surprinzător de low-tech. Au existat atacuri cibernetice, dar nu genul de lovituri devastatoare care să doboare rețeaua de comunicații sau de energie a Ucrainei. Dacă acest lucru se datorează lipsei de încercări din partea Rusiei sau a apărării cibernetice eficace a Ucrainei nu este încă clar. În loc să ducă lupta în spațiul cibernetic, Rusia pur și simplu bombardează infrastructura de comunicații și centralele electrice ale Ucrainei. Rusia a folosit, de asemenea, mai puțin decât s-ar fi crezut capacitățile de drone pe care le-a aratat și în alte conflicte, în special în Siria.

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât armata rusă este mai probabil să folosească tactica „pământului pârjolit”, pe care a utilizat-o în orașele din Cecenia și Siria. Aceasta ar putea include utilizarea de arme puternice „termobarice”, cunoscute sub denumirea de „bombe cu vid”, pentru a demola zone urbane mari.