În domeniul telefoniei mobile, Orange, Vodafone şi Cosmote încearcă să câştige cât mai mulţi clienţi, iar cea mai bună metodă de a-i atrage pe aceştia este prin intermediul cartelelor preplătite.

Operatorii de telefonie mobilă duc o luptă continuă de atragere a clienţilor. Dintre toate SIM-urile active din ţara noastră, 60% sunt cartele preplătite, restul fiind abonamente, conform Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Operatorii, în încercarea de a câştiga cât mai mulţi clienţi, vin cu oferte agresive la cartelă, oferind sute de minute în reţea.

Pentru abonaţi, ofertele nu sunt la fel de atractive, de aceea mulţi preferă să îşi porteze numărul în altă reţea. Conform ANCOM, de la introducerea facilităţii prin care utilizatorii de servicii de telefonie îşi pot păstra numărul de telefon atunci când schimb[ furnizorul, se portează mai frecvent utilizatorii de telefonie mobilă pe bază de abonament decât utilizatorii de cartele preplătite. Astfel, din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat de la sfârşitul lunii octombrie 2008 şi până în prezent, 75% erau utilizatori cu abonament şi numai 25% erau utilizatori de cartele preplătite.

Avantajele utilizării unei cartele sunt multiple: minutele oferite în reţea şi în afara ei, costul unei extraopţiuni, care nu depăseşte 6 euro şi în plus te scuteşte de drumul până la magazin, statul la coadă, acte, facturi etc.

Orange, 1.000 de minute în reţea

Cartela Orange  aduce celui care o activează până la sfârşitul acestei luni 1.000 de minute în reţea şi 70 de minute pentru apeluri naţionale, totul cu 5 euro/lună şi doar 4 euro în prima lună. În plus, clienţii PrePay sau cei care activează o cartelă SIM, primesc 50 de euro credit în reţea, cu 5 euro/lună. Creditul este valabil doar pentru minute şi mesaje scrise în reţea, timp de 30 de zile, şi poate fi folosit doar în perioada activă a contului PrePay. În plus, clienţii îşi pot alege extropţiunea 400 de minute + 400 SMS, în reţea, cu 4,5 euro/lună. Cartela Orange PrePay costă  4 euro  şi oferă un credit iniţial de 4 euro.

Vodafone, 700 de minute în reţea

În oferta promoţională curentă, valabilă până la sfârşitul lunii, pentru cartela Vodafone, clienţii noi sau existenţi pot beneficia de 700 de minute în reţea, 700 de SMS-uri în reţea şi 70 de minute naţionale sau internaţionale cu 5 euro credit/lună. De asemenea, clienţii au posibilitatea de a alege extraopţiunea 500 de minute în reţea + 500 SMS-uri în reţea + 50 min naţionale şi internaţionale + 20 MB Internet pe mobil, cu 5 euro credit/lună.  Ambele extraopţiuni costă 4 euro credit în prima lună pentru clienţii noi.  Cartela Vodafone costă 4 euro (4.76 euro, inclusiv TVA) şi are un credit de 4 euro.

Cosmote, 2.000 de minute în reţea

Cosmote oferă, până pe 2 februarie, clienţilor utilizatori de cartelă, 2.000 de minute în reţea pentru fiecare reîncărcare de minim 3 euro. Aceste minute sunt valabile 7 zile din momentul alocării şi pot fi utilizate în perioada activă a contului.  De asemenea, utilizatorii noi sau existenţi pot opta pentru extraopţiunea cu 800 minute şi 800 de SMS–uri în reţea plus 100 minute naţionale şi internaţionale pentru 5 euro.  Cartela Cosmote costă 5 euro iar, creditul iniţial este de 5 euro.