Un studiu global realizat de către Bitdefender arată că peste 50% dintre directorii de securitate sunt de părere că războiul cibernetic reprezintă o ameninţare reală pentru companiile în care lucrează.
În acelaşi context al pericolelor din online, jumătate dintre respondenţi consideră că războiul informatic ar putea să producă un impact vizibil în economie în următoarele 12 luni şi, de aceea, lucrează la o strategie care să limiteze consecinţele negative asupra companiei, în cazul unui potenţial conflict în spaţiul cibernetic.
„Atacurile cibernetice avansate urmăresc obţinerea de avantaje faţă de alte ţări şi vizează mai ales accesul la informaţii privilegiate şi la proprietate intelectuală şi la organizaţii şi sisteme cu rol strategic în siguranţa naţională, precum servicii de utilităţi şi la alte infrastructuri critice.
De interes pentru un actor străin poate fi şi manipularea opiniei publice în anumite direcţii pentru influenţarea alegerilor, aşa cum s-a mai întâmplat în SUA şi Europa.
Marile companii sunt ţinte directe ale războiului informatic întrucât, dincolo de importanţa în economie, deţin şi date sensibile care se pot transforma într-un plus semnificativ pentru competitorii acestora din alte ţări”, se menţionează în concluziile cercetării de specialitate.
Peste 50% dintre directorii de securitate IT vor să investească suplimentar
Potrivit sursei citate, 51% dintre directorii de securitate IT vor să investească suplimentar în securitate informatică şi urmăresc să convingă conducerile companiilor despre riscurile la care se expun şi potenţialele consecinţe ale unui atac devastator.
Printre temerile angajaţilor din companii se află ascensiunea ransomware, ameninţare informatică ce blochează accesul la anumite date şi oferă deblocarea în schimbul unei recompense.
Astfel, jumătate dintre cei chestionaţi au observat o intensificare a activităţii ransomware pe durata pandemiei, iar trei sferturi dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere şi în următorul an.
„În lipsa unor măsuri de protecţie eficiente, unul din doi directori de securitate IT spune că firma unde lucrează ar plăti recompensa cerută de către atacatori în eventualitatea unei infectări pentru a redobândi accesul la datele blocate sau a împiedica dezvăluirea acestora către public, contrar recomandărilor specialiştilor de a nu finanţa grupări de criminalitate informatică”, reiese din studiul Bitdefender.
Cercetarea a fost realizată în luna mai a acestui an prin chestionar online şi e-mail de către Saphio Research pentru Bitdefender pe un eşantion reprezentativ de 6.700 de profesionişti din securitate informatică din companii cu peste 10.000 de angajaţi şi activitate în SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Franţa, Italia, Spania, Danemarca şi Suedia.