Statele Unite și Rusia încearcă să găsească o linie comună în pirivința spațiului cibernetic, unul dintre câmpurile de luptă majore. Dimensiunea fără precedent a recentului atac cibernetic SolarWinds, atribuit serviciilor de informații rusești, a lăsat locr unor întrebări. În special dacă șecul a fost cauzat de o strategie defectuoase a SUA, care necesită o revizuire, sau dacă e vorba de o problemă de execuție. Președintele Joe Biden a promis „să ridice problema cibernetică în cadrul guvernului” și „să lanseze o inițiativă urgentă pentru îmbunătățirea rezilienței în spațiul cibernetic”. Și să acționeze ferm împotriva acțiunilor rusești. Un dialog cibernetic la nivel înalt SUA-Rusia ar putea avea beneficii considerabile, cu riscuri limitate, scrie NationalInterest.

Securitatea cibernetică, pe agenda SUA până la Obama

Securitatea cibernetică a fost pe agenda politică SUA-Rusia până la finele administrației Obama. Punctul său culminant a fost înființarea unei „linii de asistență cibernetică”, utilizată înainte de alegerile din 2016 pentru a avertiza Moscova împotriva interferențelor. În timpul administrației Trump, încercările rusești de a iniția dialogul au eșuat, Washington-ul fiind scepticecu privire la motivele Rusiei. În schimb, Statele Unite au mers pe linia sancțiunilor.

Discuțiile bilaterale cu Rusia privind războiul cibernetic au fost considerate „toxice”, fiind apreciate ca o posibilă legitimare a acțiunilor agresive ale Moscovei. Apelul lui Putin din 25 septembrie pentru o „resetare cibernetică”, înaintea alegerilor din SUA, a fost considerat de Washington un truc cinic.

Importanța a dialogului a fost umbrită de animozităț, lipsă de încredere și puncte de vedere diametral opuse asupra securității cibernetice. Statele Unite privesc Rusia ca o putere revizionist-revanșardă care vrea să-și restabilească sfera sa de influență. Rusia vede America drept un rival care trebuie descurajat de la comportamentul său unilateral distructiv. Ambele se acuză reciproc de interferență ilegală în treburile interne ale celuilalt.

Rusia pare să își revină în timpul mandatului lui Biden

Rusia nu este o putere în declin, ci un rival puternic, cu capacități multiple de a înfrunta Occidentul. O mai bună apărare cibernetică și presiunile Moscovei ar putea să nu fie suficiente pentru ca administrația Biden să prevină scapare lucrurilor de sub control în spațiul cibernetic.

Când vine vorba de războiul cibernetic, cele două tabere privesc lucrurile diferit și chiar au creat forumuri concurente pe această temă la Adunarea Generală a ONU.
Rusia încearcă să reglementeze spațiul cibernetic ca parte a „spațiului internațional de securitate a informațiilor”, inclusiv limitarea libertății de idei. America îl vede ca pe o provocare de bază a idealurilor democrației liberale occidentale.

În cel mai rău caz, după discuții, SUA vor înțelege mai bine pozițiile Rusiei pe această temă, contrazicând retorica Kremlinului conform căreia Washingtonul nu e dispus la dialog.