Ashraf Ghani s-a declarat pesimist în ce priveşte vreun progres în negocierile de pace între cele două părţi, deşi dialogul rămâne deschis, potrivit unui purtător de cuvânt al preşedintelui.

Preşedintele Ghani vrea să înarmeze populaţia, în vederea aşteptatului război civil

Şeful statului afgan se pregăteşte pentru un război civil, asemănător celui din anii 1990. El doreşte să înarmeze populaţia pentru ca ea să se poată apăra de talibani.

Ultimele negocieri între talibani şi guvernul afgan datează din 17 iulie. Cele două părţi şi-au exprimat voinţa să continue negocierile. Totuşi, nicio nouă negociere nu a avut loc de atunci, scrie La Libre Belgique.

De la retragerea trupelor internaţionale, talibanii nu încetează să câştige teren în ţară. Ei controlează deja cinci din nouă capitale de provincii din nord – şase din 34 în total în întreaga ţară – şi luptele sunt în desfăşurare în celelalte patru.

După ce a cucerit duminică în câteva ore Kunduz, marele oraş din nord-est, ca şi Taloqan şi Sar-e-Pul, talibanii au adăugat luni pe listă Aibak, capitala provinciei Samangan.

Ei au cucerit sâmbătă Sheberghan, fieful celebrului şef războinic Abdul Rashid Dostom, şi vineri Zaranj, capitala îndepărtatei provincii Nimroz (sud-vest), la frontiera cu Iranul.

Talibanii au guvernat o mare parte din Afganistan în anii ’90, până la venirea militarilor americani

În noaptea de luni spre marţi, ei au atacat periferia Mazar-i-Sharif, Pul-e-khomri şi Faizabad, trei capitale de provincii din nord, dar au fost respinşi, a arătat Ministerul Apărării. Ei au fost respinşi şi la Farah (vest), potrivit poliţiei locale.

Talibanii au guvernat o mare parte a ţării în anii 1990. Regimul lor a fost răsturnat când Statele Unite au invadat ţara după atacurile teroriste pe teritoriul american pe 11 septembrie 2001. În ultimele două decenii, talibanii au dus o luptă de gherilă contra forţelor guvenamentale în ţara lor.

Sursa foto: Dreamstime