Consiliul UE prelungește sancțiunile contra Rusiei până la data de 31 ianuarie 2025
Consiliul Uniunii Europene a anunțat luni prelungirea măsurilor restrictive împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până la 31 ianuarie 2025, ca urmare a persistării acțiunilor Moscovei de destabilizare a situației din Ucraina, conform unui comunicat disponibil pe site-ul consilium.europa.eu.
Introduse inițial în 2014, sancțiunile au fost semnificativ amplificate din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.
Aceste sancțiuni acoperă o varietate de măsuri sectoriale, inclusiv restricții asupra comerțului, sectorului financiar, tehnologiilor și produselor cu dublă utilizare, industriei, transporturilor și bunurilor de lux.
Printre ele se numără interdicția importului și transferului de țiței transportat pe mare și a unor produse petroliere din Rusia către UE, excluderea unor bănci ruse din rețeaua SWIFT, precum și suspendarea licențelor și activităților de radiodifuziune ale canalelor de dezinformare sprijinite de Kremlin în Uniunea Europeană.
Măsurile includ și măsuri specifice pentru a preveni ocolirea sancțiunilor.
Atâta timp cât Federația Rusă continuă să ignore interdicțiile internaționale privind utilizarea forței, UE consideră necesară menținerea sancțiunilor actuale și, dacă este nevoie, introducerea unor măsuri suplimentare.
Decizia a fost adoptată la data de 31 iulie 2014 pe fondul destabilizării Ucrainei
Pe 31 iulie 2014, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia 512/2014, impunând sancțiuni ca reacție la acțiunile Rusiei care destabilizează Ucraina.
Aceste măsuri nu se limitează la sancțiuni economice; ele includ și restricții asupra comerțului cu Crimeea și Sevastopol, teritorii anexate ilegal, și cu zonele din Ucraina controlate de separatiști (Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie).
În plus, au fost impuse sancțiuni individuale, precum înghețarea activelor și restricții de călătorie pentru persoane și entități implicate, precum și măsuri diplomatice suplimentare.
Începând cu 24 februarie 2022, Uniunea Europeană a impus 14 pachete de sancțiuni cu un impact semnificativ, ca reacție la invazia masivă a Rusiei în Ucraina, potrivit sursei citate.
În concluziile sale din 27 iunie 2024, Consiliul European a reafirmat sprijinul constant pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internațional.
UE a reconfirmat, de asemenea, angajamentul său de a oferi asistență politică, financiară, economică, umanitară, militară și diplomatică Ucrainei.
Totodată, Consiliul European a condamnat cu fermitate escaladarea recentă a atacurilor din partea Rusiei, inclusiv intensificarea atacurilor asupra civililor și infrastructurii esențiale, în special în sectorul energetic.