Hamas nu va fi învinsă niciodată

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a anunțat, marți, că mișcarea sa „nu va ceda niciodată”, în ciuda decesului adjunctului său, Saleh al-Arouri, într-un atac aerian în suburbii sudice ale Beirutului. El a dezvăluit că în urma atacului aerian au fost uciși doi lideri din cadrul aripii militare a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam – Samir Fendi și Azzam al-Aqraa. De altfel, au fost afectați alți patru lideri ai mișcării: Mahmoud Zaki Chahine, Mohammad Bashasha, Mohammad al-Rais și Ahmad Hammoud.

„O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată. Este istoria rezistenţei şi a mişcării care, după asasinarea liderilor săi, devine şi mai puternică şi mai hotărâtă.

Asasinarea de către ocupaţia sionistă a marelui lider naţional şi viteazului luptător Saleh al-Arouri, precum şi a unor fraţi ai săi printre liderii şi cadrele mişcării, pe teritoriul libanez, este un act terorist caracteristic, o încălcare a suveranităţii Libanului şi o extindere a agresiunii sale împotriva poporului şi a naţiunii noastre”, a explicat, marți, Ismail Haniyeh, potrivit agenției de presă AFP.

Cine a fost Saleh al-Arouri?

Saleh al-Arouri, ucis într-un atac la Beirut marți, era un influent lider politic și militar palestinian, considerat de Israel unul dintre principalii fondatori ai Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas, în Cisiordania ocupată. Născut în 1966 în districtul Ramallah, și-a desfășurat activitatea în cadrul Hamas începând cu anul 1987. Saleh al-Arouri a jucat un rol semnificativ în înființarea și organizarea unui aparat militar în Cisiordania în 1991-1992, contribuind la lansarea efectivă a Brigăzilor Al-Qassam în această regiune în 1992.

El a ocupat funcția de șef adjunct al Biroului Politic al Hamas și a fost implicat în negocierea eliberării soldatului israelian capturat Gilad Shalit în 2011, în schimbul a 1.027 de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Al-Arouri a fost reținut de multiple ori de către Israel în perioadele 1985-1992 și 1992-2007. În 2010, a fost deportat în Siria de către autoritățile israeliene, unde a locuit timp de trei ani înainte de a se muta în Turcia și apoi în Liban.

Explozia din sudul Beirutului, care s-a produs marți seara și a vizat un birou al Hamas, a dus la moartea lui Saleh al-Arouri și a altor cinci persoane. Hamas a anunțat că va intensifica atacurile ca răspuns la acest eveniment și a declarat că moartea liderului lor este o provocare pentru țările arabe și islamice. În urma incidentului, a fost declarat doliu național în Palestina, iar protestatarii din orașul Ramallah au cerut răzbunare pentru uciderea lui Arouri, iar o grevă generală a fost proclamată.