O analiză semnată Brent M. Eastwood pe site-ul 19fortyfive.com. Rusia ar putea plănui o invazie a Ucrainei. China ar putea bloca Taiwanul. Toate acestea sunt rețete care s-ar putea termina cu dezastru.

Să ne uităm la situația geostrategică globală actuală. Rusia are deja o acumulare masivă de trupe și sisteme de arme de-a lungul graniței cu Ucraina, punând presiune pe NATO și pe democrațiile occidentale. China continuă să agreseze Taiwanul, cu Statele Unite prinse la mijloc.

Rusia ar putea plănui o invazie. China ar putea bloca Taiwanul. Toate acestea sunt rețete care s-ar putea termina cu un dezastru.

Istoria ne poate oferi un ghid pentru a evita o tragedie și a nu declanșa un război pe care nimeni nu și-l dorește. O modalitate de a atenua riscurile ar fi o linie telefonică telefonică între Statele Unite și Rusia și China pentru a comunica orice situație de siguranță.

Iată trei exemple care ne pot oferi o îndrumare clară despre cum a fost evitat un război.

Incidentul China-SUA din 2001 în care a prevalat înțelepciunea

În aprilie 2001, un astfel de accident a avut loc când un avion american de spionaj EP-3E a intrat în coliziune cu un avion de vânătoare chinez J-8. Unul dintre piloții chinezi a murit, iar avionul american a fost forțat să aterizeze pe insula Hainan.

Aceasta a fost prima criză de politică externă a administrației George W. Bush și a pus o presiune uriașă pe noul președinte. Cei 24 de membri ai avionului american au fost reținuți și audiați timp de 10 zile. În acest caz a prevalat înțelepciunea. Statele Unite și-au cerut scuze, iar echipajul a fost eliberat, evitându-se un potențial conflict.

Criza rachetelor cubaneze, momentul care putea arunca lumea într-un război

Criza rachetelor din Cuba este cea mai cunoscută greșeală de calcul și cel mai prost pariu făcut de fosta URSS, care ar fi putut duce la pieirea a sute de milioane de oameni. La 27 octombrie 1962, în timpul crizei rachetelor cubaneze, 11 distrugătoare ale marinei SUA și portavionul USS Randolph au localizat submarinul sovietic B-59 din clasa Foxtrot cu motor diesel, armat nuclear, lângă Cuba.

Marina americană a început să detoneze sarcini de adâncime de semnalizare, explozivi meniți să forțeze submarinul să iasă la suprafață pentru identificare. Cmandantul rus a crezut că acesta este începutul războiului și a ordonat echipajului să se pregătească pentru lansarea unei torpile nucleare. Din fericire, ofițerul executiv al submarinului a refuzat ordinul și l-a convins pe căpitan să iasă din nou la suprafață și să aștepte instrucțiuni de la Moscova, evitând tragedia.

Criza NORAD din 1979

În 1979, Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord din Colorado, sau NORAD, a lansat un apel care ar fi putut declanașa un război.

La 9 noiembrie, personalul NORAD a detectat o alarmă sumbră. Se părea că sovieticii au lansat primele rachete nnucleare. NORAD a trimis avioane de luptă și a ordonat un atac nuclear ca răspuns. S-a dovedit că unul dintre analiștii NORAD rula o simulare care a fost preluată de sistemul principal de avertizare timpurie.

Deci fusese o alarmă falsă. Dar și alte alarme false ale sistemului informatic au apărut la NORAD mai târziu în acel an. În 1983, sovieticii au avut propria lor eroare computerizată care ar fi putut declanșa un holocaust nuclear, din nou o alarmă falsă periculoasă.

Exercițiul militar NATO care putea declanșa un război nuclear

Criza Able Archer 83 a fost un alt exemplu de abordare riscantă. S-a întâmplat în 1983, în timpul unui exercițiu militar NATO. Ideea a fost de a simula ce s-ar întâmpla dacă sovieticii ar încerca un atac convențional și care ar fi răspunsul proporțional nuclear din partea Occidentului. SUA au desfășurat mii de trupe.

Sovieticii anticpaseră un astfel de scenariu NATO. Aveau armele nucleare pregătite și aveau degetul pe trăgaci. Erau pregătiți de luptă, dar potențiala confruntare s-a detensionat când exercițiul s-a încheiat.