Imediat după adoptarea planului de salvare a monedei euro, au început să apară tot mai multe voci care spun că moneda unică va fii desfiinţată. Deşi cei care aduc aceste informaţii sunt economişti cu o reputaţie însemnată, totuşi nu poate fi trecut cu vederea faptul că ei vin din zona Americii. Astfel, liderii europeni trebuie să facă faţă acestor declaraţii acide, care ameninţă stabilitatea şi chiar existenţa monedei euro.

Nu mai puţin de 4 economişti influenţi au spus în ultima perioadă că moneda euro este la apus. Este vorba despre Josepf Stiglitz, Paul Krugman, Nouriel Roubini şi Paul Volker.

Cel care a deschis şirul declaraţiilor privind desfiinţarea zonei euro a fost laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care a afirmat că moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, evidenţiate de criza din Grecia.

La scurt timp, a fost urmat de Nouriel Roubini, care a reluat această idee afirmând că zona euro este ameninţată din cauza problemelor pe care le au Spania şi Portugalia.

Consilierul economic al lui Barack Obama a declarat în urmă cu ceva timp că moneda euro a eşuat şi că zona euro se apropie de dezintegrare. Rezultatul declaraţiilor făcute la finalul săptămânii trecute, spun surse citate de AFP, a fost deprecierea puternică a euro în faţa dolarului.

În sfârşit, Paul Krugman, un alt laureat al premiului Nobel pentru economie şi editorialist la New York Times, a fost mai rezervat în a prevesti desfiinţarea monedei euro. Alegându-şi cu mai multă atenţie cuvintele, Krugman  a ţinut mai mult să vorbească despre ce ar putea face liderii de la Bruxelles pentru a ieşi din această situaţie.

0-52009-shutterstock_35089609.jpgLiderii europeni sunt nevoiţi să iasă cu declaraţii care să redea încrederea investitorilor şi să se opună într-un fel vocilor oarecum influente ale economiştilor americani. Este cazul lui Jean-Claude Juncker sau al cancelarului german Angela Merkel.

Euro este o monedă de încredere, în pofida deprecierii accentuate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) se va asigura că inflaţia rămâne sub control, a declarat preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, citat de Reuters.

În termeni oarecum mai duri, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că stabilizarea euro reprezintă stabilizarea „ideii europene”, iar căderea monedei euro ar putea duce la o situaţie gravă. „Dacă euro cade, mai mulţi vor cădea”, a afirmat oficialul german, într-un interviu acordat ziarului Sueddeutsche Zeitung.

Războiul este evident. Unii experţi spun că afirmaţiile economiştilor de pe pământ american sunt nefondate şi oarecum interesate, în timp ce alţii îi acuză pe liderii europeni că încearcă să amâne un deznodământ care oricum va avea loc.

DETALII:
Citeşte şi Moneda euro ar putea fi desfiinţată?