A șasea acțiune în justiție împotriva Neptun Deep

Sebastian Burduja a anunțat public că mai multe ONG-uri de mediu au inițiat a șasea acțiune în instanță împotriva proiectului Neptun Deep. Acesta a susținut că demersul este nejustificat și formulat „cu rea-credință”, având ca scop exclusiv blocarea dezvoltării energetice a României.

El a explicat că argumentul ONG-urilor se bazează pe faptul că o autorizație ar fi nelegală doar pentru că alte acte administrative anterioare ar fi fost și ele contestate, fără ca vreun judecător să se fi pronunțat încă. În opinia ministrului, această practică echivalează cu abuz de drept.

„Cererea de chemare în judecată e complet nemotivată. (…) Practic, cer anularea unor acte administrative doar pentru că au mai atacat în instanță, în cascadă, și alte operațiuni administrative (…) Aberant.”

Proiectul, crucial pentru securitatea națională

Ministrul Energiei a transmis că Neptun Deep nu este doar un proiect industrial, ci un element crucial pentru securitatea națională. În lipsa lui, România riscă să redevină dependentă de gazul rusesc, să piardă poziția regională și să sucombe crizelor energetice viitoare.

„România va rămâne dependentă de gazul rusesc (…). Vom pierde statutul de lider energetic regional și furnizor de securitate pentru Europa Centrală și de Sud-Est.”

De asemenea, el a susținut că blocarea proiectului favorizează interesele Federației Ruse și reprezintă o amenințare directă la adresa strategiei energetice naționale.

„Aceste atacuri servesc interesele Federației Ruse. Aceasta este realitatea.”

Impactul economic estimat este de miliarde de euro

Conform estimărilor oficiale, Neptun Deep ar putea genera:

  • 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale

  • 40 de miliarde de euro adăugați la PIB până în 2044

  • 20 de miliarde de euro la bugetul de stat

  • 43.500 de locuri de muncă directe și indirecte

  • peste 4 miliarde de euro investiți în infrastructură de foraj

Burduja a subliniat că România are „o fereastră istorică” pentru a deveni exportator net de energie și lider regional în sectorul gazelor.

„România merită să fie liberă, sigură și prosperă. Nu prizonieră intereselor de la Est.”

Societatea civilă cere demiterea ministrului

Ca reacție la mesajele ministrului, 75 de ONG-uri i-au cerut premierului Marcel Ciolacu demiterea lui Sebastian Burduja. Într-o scrisoare deschisă, ele au denunțat ceea ce consideră a fi „represalii ordonate” împotriva celor care se adresează instanțelor de judecată.

Ministrul nu a ezitat să răspundă public:

„Scriem istorie. Împotriva piedicilor și a amenințărilor celor care ar face orice ca România să nu devină un furnizor de securitate energetică pentru Europa.”

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Dreamstime

Marcel Ciolacu îl susține pe ministrul Burduja

Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat susținerea fermă față de Sebastian Burduja. Acesta a criticat ONG-urile și unele partide politice, acuzându-le că acționează în interesul Rusiei.

„Am văzut că este atacat și de ONG-urile lui Soros, și de partide care fac jocul Rusiei. Nu e deloc întâmplător. Drill, Sebi, drill!”