O serie de furturi care s-au produs în ultima perioadă în zonele rurale ale Angliei pare să se adauge pe lista acestor consecințe, susține Politico. Poliția britanică spune că bande criminale bine organizate trimit utilaje și echipamente furate de la fermele din Regatul Unit, în Europa de Est, în cantități din ce în ce mai mari, susținând că aceste infracțiuni sunt cauzate de sancțiunile occidentale paralizante impuse Rusiei.

„Știm de unde am recuperat echipamentele. Acestea sunt urmărite și se îndreaptă, fără îndoială, spre Europa de Est”, a spus ofițerul de poliție Andrew Huddleston, care conduce Unitatea Națională de Criminalitate Rurală.

Nu există dovezi, dar există deja o piață neagră

El nu are, însă, nicio dovadă concludentă că aceste utilaje furate sunt destinate Rusiei. ”Dacă mă întrebați, aș spune că, pentru o țară care este sancționată, este de așteptat ca piața neagră să răspundă la asta”, a spus el. „Așa fac infractorii”, a adăugat el. Infracționalitatea rurală din Regatul Unit, o problemă deja răspândită, a crescut vertiginos în 2023, un fermier descriind-o drept „cel mai rău lucru pe care l-am cunoscut vreodată”. „Este literalmente ca o pandemie; nimic nu e sigur oriunde le-ai parca”, a spus Eveey Hunter, care conduce o fermă în Hertfordshire.

Ce se fură acum din zonele rurale din Anglia și Țara Galilor

Furturile de mașini din Anglia și Țara Galilor au crescut cu peste 300% în primul trimestru al acestui an, potrivit lui Huddleston. Un obiectiv special au fost mașinile de construcții și cele agricole, cum ar fi excavatoarele și unitățile GPS, care permit fermierilor să cartografieze câmpurile și să planteze culturi mai eficient.

Aprilie a fost a doua cea mai proastă lună înregistrată în ceea ce privește furturile de GPS, a declarat firma de asigurări rurale NFU Mutual. Costurile s-au dublat la peste 500.000 de lire sterline în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Organizația a emis o alertă de securitate înainte de sezonul de recoltare, când mașinile și echipamentele agricole, adesea lăsate pe câmp pe timpul nopții, sunt mai vulnerabile.

Activitățile economice ilicite înfloresc în situații de conflict

Producătorii agricoli, inclusiv gigantul de mașini John Deere și compania olandeză Lely, au suspendat transporturile către Rusia și Belarus la scurt timp după ce Vladimir Putin a trimis trupele în Ucraina. Forțele lui Putin au atacat o fabrică John Deere din Ucraina în primele săptămâni de război, deoarece fermierii ruși au întâmpinat dificultăți în obținerea pieselor de schimb necesare, susține Politico.

Nicole Jackson, expertă în crima organizată internațională și profesor asociat la Universitatea Simon Fraser din British Columbia, Canada, a declarat că nu mai este un secret că activitățile economice ilicite „înfloresc în situații de conflict”.

Soluții de înaltă tehnologie?

Echipamentele agricole mai mari părăsesc Regatul Unit ascunse în camioane și containere, în timp ce articolele mai mici, cum ar fi unitățile GPS, pot fi expediate în străinătate și prin colete. Luna trecută, ofițerii din Marea Britanie și-au alertat omologii olandezi cu privire la un camion transportat de un feribot care traversa canalele olandeze și care conținea patru excavatoare furate și o remorcă pentru transportat cai.

David Exwood, vicepreședintele Uniunii Naționale a Fermierilor, a declarat că este „esențial” ca producătorii „să instaleze dispozitive anti-furt în toate echipamentele GPS”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne susține că infracționalitatea rurală prezintă „provocări deosebite”, iar forțelor de poliție li se oferă ofițeri suplimentari, camere de supraveghere și alte tehnologii noi, pentru a le sprijini eforturile.