Numai în ultimele luni, Japonia s-a angajat să-și dubleze cheltuielile pentru apărare și să achiziționeze arme cu rază lungă de acțiune din SUA.
Coreea de Sud a recunoscut că stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este esențială pentru securitatea sa, iar Filipine vorbește despre patrule comune în Marea Chinei de Sud cu Australia, Japonia și Statele Unite.
Acestea nu sunt singurele evenimente care au lăsat China din ce în ce mai izolată pentru că a refuzat să condamne invadarea unei țări suverane de către partenerul său de la Moscova, menținând, în același, timp presiunea militară asupra Taiwanului.
Analiștii spun că, probabil, toate aceste lucruri s-ar fi întâmplat și fără razboiul din Ucraina. Dar acest război și sprijinul Chinei pentru Rusia au contribuit la realizarea acestor proiecte, potrivit CNN.
Japonia, de la forțe de autoapărare, la rachete de croazieră
Dacă după cel de-al Doilea Război Mondial Japonia abia dacă vorbea de forțe de „autoapărare”, acum va cumpăra rachete de croazieră Tomahawk cu rază lungă de acțiune din SUA, arme care ar putea lovi bine în interiorul Chinei.
În decembrie, prim-ministrul japonez Fumio Kishida anunța continuarea unui plan de dublare a cheltuielilor de apărare ale țării sale. „Poporul japonez a observat situația din Ucraina și l-a făcut să se simtă mai vulnerabil ca națiune”, afirmă John Bradford, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratman din Singapore. Națiunea în fața căreia Japonia se simte deosebit de vulnerabilă este China.
Bugetul militar al Chinei va crește cu 7,2%
Armata Populară de Eliberare își modernizează forțele de ani de zile. Beijingul a anunțat recent bugetul militar pentru 2023, care va crește cu 7,2%. Iar bugetul armatei a crescut timp de trei ani consecutiv. Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, face presiuni de ani de zile asupra Taiwanului.
Beijing-ul vede insula ca parte a teritoriului său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată, iar liderul chinez Xi Jinping a refuzat, în mod repetat, să excludă folosirea forței în „reunificarea” acesteia cu China continentală. Există îngrijorarea că, într-o zi, China ar putea trata Taiwanul așa cum Rusia a tratat Ucraina.
De ce se teme Coreea de Sud
Liderii de la Tokyo susțin că pacea în strâmtoarea Taiwan este esențială pentru securitatea Japoniei. „Japonia și-a întărit postura de apărare în ultimii ani. Situația din Ucraina a făcut ca elementul-cheie al noii Strategii de Securitate Națională a lui Kishida, următorii pași să fie mai simpli din punct de vedere politic”, a spus Bradford.
În climatul actual, guvernul din Coreea de Sud cânărește situația din Taiwan cu același taler. Există îngrijorări la Seul că, dacă forțele americane sunt atrase într-un conflict cu China din cauza Taiwanului, Coreea de Sud va părea vulnerabilă în ochii lui Kim Jong Un, liderul de la Phenian, a cărui țară are arma nucleară. Între timp, Seul și Tokyo colaborează mai mult în chestiuni de apărare, inclusiv exerciții navale comune cu SUA.
Fără India
Presiunile Chinei asupra Filipinelor au repercusiuni și pe partea opusă a Mării Chinei de Sud, au spus analiștii. „Singapore și Vietnamul au devenit și mai deschise către SUA în regiune. Cele două țări nu vor ca Beijing-ul să domine Asia de Sud-Est”, spune analistul.
Dar războiul din Ucraina nu a fost de ajutor într-un parteneriat cheie american din Indo-Pacific, alianța informală Quad, care unește SUA, Japonia, Australia și India, potrivit analiștilor. Spre deosebire de ceilalți trei membri, India nu a condamnat invadarea Ucrainei.