Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat în cursul zilei de miercuri noi estimări privind situația economică la nivel mondial. Deși analiștii se așteptau ca până acum războiul din Ucraina să ia sfârșit, modul în care situația a evoluat generează previziuni sumbre.

Mai exact, OCDE a avertizat miercuri că perspectivele de creștere sunt mult mai rele, chiar dacă economia mondială ar trebui să evite o criză a stagflaţiei, așa cum s-a înregistrat în anii ’70, scrie Reuters.

Astfel, în 2022, OCDE se așteaptă la o creștere a economiei globale de doar 3%, adică cu mult sub nivelul previzionat în luna decembrie de 4,5%. În ceea ce privește situația din 2023, lucrurile ar putea fi mai grave atunci.

Conform raportului publicat de OCDE, economiștii se așteaptă ca anul viitor creșterea să încetinească la 2,8, faţă de previziunea anterioară, de 3,2%.

Criza din 1970 s-ar putea repeta

Sursa citată precizează că orice atenuare a poverii creşterii preţurilor este puţin probabilă, în condițiile în care în acest an, inflaţia urmează să atingă nivelul de vârf de 8,5% în ţările OCDE, înainte de a scădea la 6% în 2023.

Trebuie menționat faptul că previziunile OCDE erau cu mult mai optimiste înainte de declanșarea invaziei Ucrainei. Analiștii preconizau în decembrie anul trecut o rată a inflaţiei de 5% în 2022 şi de 3% în 2023.

Având în vedere noile temeri generate de războiul din Ucraina, OCDE spune că istoria s-ar putea repeta și vede un risc limitat de stagflaţie, ca cel din anii 1970,  moment în care șocul preţului petrolului a dus la creşterea şomajului şi inflaţie ridicată.

În același timp, raportul publicat de OCDE mai arată că există și motive pentru o retragere a măsurilor de stimulare monetară în ţările cu inflaţie ridicată, cum ar fi Statele Unite şi Europa de Est.

Evoluția zonei euro în 2022 și 2023

Sursa citată precizează că cea mai mare economie mondială ar urma să înregistreze o creştere de 2,5% anul acesta şi de 1,2% anul viitor, în ciuda previziunilor anterioare de 3,7% în 2022 şi de 2,4% în 2023.

De cealaltă parte, China, cea de a doua economie mondială, va creşte cu 4,4% anul acesta şi cu 4,9% anul viitor. În decembrie în schimb, OCDE estima o creștere de 5,1% în 2022 şi în 2023, semnificativ mai mare decât previziunile actuale.

În ceea ce privește situația din zona euro, în condițiile în care zona este mult mai expusă la importurile de energie din Rusia şi la efectele războiului din Ucraina, OCDE estimează că aici va fi vorba de o creștere de 2,6% în 2022, și de doar 1,6% în anul 2023. Anterior, sursa citată preconiza un avans de 4,3% în 2022 şi de 2,5% în 2023.