După ce Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au impus noi sancțiuni economice asupra Rusiei, bunurile materiale de bază, medicamentele, dispozitivele medicale și electronicele s-au scumpit enorm, potrivit Financial Times.

În prezent, rușii cumpără bunuri materiale de bază, ale căror preţuri au fost deja plafonate, pregătindu-se pentru o criză economică odată cu deprecierea masivă a rublei.

Economia Rusiei e distrusă! Numărul șomerilor crește treptat în Rusia

Reamintim că, recent, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis că salariile, pensiile și ajutoarele de stat vor fi majorate curând, drept sprijin pentru cetățenii ruși. De altfel, Guvernul de la Moscova a înfiinţat o linie telefonică de urgenţă pentru plângerile oamenilor privind scumpirile actuale.

Potrivit sursei citate, măsurile respective nu sunt suficiente întrucât numai într-o săptămână aproape jumătate din populația rusă cu venitul lunar sub 50.000 de ruble (506 de dolari) a spus că situația sa financiară s-a deteriorat cu 4%, notează Ziarul Financiar.

În prezent, specialiștii economici anticipează cu pesimism majorarea dobânzilor, creșterea inflației, ieşiri de capital, investiţii de business diminuate, plus o creștere alarmantă a numărului de șomeri. Spre exemplu, agenția de rating Scope se aşteaptă ca economia rusă să se contracte cu peste 10% în 2022, comparativ cu creşterea de doar 2,7% estimată în decembrie 2021.

Reamintim că, încă din primele zile ale războiului din Ucraina, ruşii şi-au retras banii din bănci, însă un colaps bancar a fost deocamdată evitat.

Rusia e amenințată de o criză alimentară? Explicația specialiștilor economici

Conform informațiilor transmise de analiștii economici, sunt șanse mici ca produsele alimentare să fie afectate de sancţiunile occidentale întrucât supermarketurile mari din Rusia stochează alimentele importate, iar Rusia şi-a crescut producţia agricolă din 2014. Însă directorul unui important retailer din Rusia susține că bunurile materiale importate vor fi atinse de sancțiunile economice.

De altfel, majoritatea rușilor care-și câştigă banii din comerţului extern şi-au pierdut deja sursa de venit, fiind incapabili să primească plăţi internaţionale după ce Visa, Mastercard, Western Union şi PayPal şi-au suspendat operaţiunile bancare.

Mastercard şi VISA și-au suspendat operațiunile bancare din Rusiei

La începutul lui martie, Mastercard a transmis că a blocat diverse instituţii financiare din reţeaua sa de plăţi, drept sancțiunile împotriva Rusiei.

„Mastercard va continua să coopereze cu autoritățile de reglementare pentru a respecta pe deplin obligațiile de conformitate”, este mesajul transmis prin intermediul unui comunicat de presă, potrivit agenţiei Reuters.

VISA a anunţat decizii similare, transmiţând că respectă sancţiunile economice impuse Rusiei. În plus, VISA afirma că se va conforma şi eventualelor sancțiuni suplimentare ce ar putea fi aplicate împotriva Kremlinului.