Anunțul a fost făcut, în 16 iunie, de Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), care a oferit, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Geneva, câteva precizări extrem de interesante. Ca de pildă că azi avem la nivel mondial de peste două ori mai mulți refugiați decât în urmă cu 10 ani.
Practic, unul din 78 de oameni de pe glob a ajuns în situația în care să fie strămutat. Iar în acest ritm, cei chemați să găsească soluții în criza refugiaților pur și simplu nu mai reușesc să țină pasul. Dar, pentru a înțelege mai bine cum au evoluat lucrurile, să vedem cum se prezentau în linii mari lucrurile la sfârșitul lui 2021 – deci în urmă cu mai puțin de un an.
Numărul celor strămutați în 2021 a crescut cu 8% față de 2020
Conform raportului anual al UNHCR privind tendințele globale, până la sfârșitul lui 2021, numărul persoanele strămutate din cauza războiului, a violenței, a persecuțiilor și a abuzurilor privind drepturile omului ajunsese la 89,3 milioane, cu 8% mai mult decât în anul precedent și cu mult peste dublul cifrei de acum un deceniu. Una dintre explicații are de-a face cu numărul mare de conflicte – unele noi și altele care escaladat. Potrivit Băncii Mondiale, 23 de țări, cu o populație totală de 850 de milioane, s-au confruntat anul trecut cu conflicte de intensitate medie sau mare.
Din totalul de 89,3 milioane de persoane strămutate, 53,2 milioane au fost strămutate intern, acest număr cunoscând astfel cea dea 15-a creștere anuală consecutivă. Alți 27,1 de milioane au fost refugiați , iar 4,6 milioane au fost solicitanți de azil (un număr care a crescut cu 11 procente). În sfârșit, alte 4,4 milioane au fost venezueleni strămutați peste hotare
Aproape jumătate dintre refugiații lumii sunt copii
Raportul UNHCR a mai precizat că 69% dintre refugiați au provenit din numai 5 țări: Siria (6,8 milioane), Venezuela (4,6 milioane), Afganistan (2,7 milioane), Sudanul de Sud (2,4 milioane) și Myanmar (1,2 milioane).
În ceea ce privește țările care au primit anul trecut cei mai mulți refugiați, cap de listă a fost Turcia (aproape 3,8 milioane), urmată de Columbia (1,8 milioane), Uganda și Pakistan (fiecare cu câte 1,5 milioane) și de Germania (1,3 milioane).
Dacă avem însă în vedere numărul de refugiați pe cap de locuitor, socoteala e mult diferită. Pe primul loc al țărilor gazdă se află Libanul (1 refugiat la 8 locuitori), urmat de Iordania (1 la 14) și de Turcia (1 la 23).
Dintre cele 89,3 milioane de persoane strămutate anul trecut, 36, 5 milioane (41%) sunt copii de sub 18 ani. 72% dintre refugiați își găsesc adăpost prin statele vecine, iar 83% dintre ei sunt găzduiți în țări cu venituri mici și medii.
După cum a mai dezvăluit raportul UNHCR, doar 429.300 dintre refugiați s-au întors anul trecut în țara lor de origine. Iar circa 4,3 milioane de oameni erau la sfârșitul lui 2021 apatrizi, care trăiau răsfirați în 96 de țări.
Citește continuarea analizei pe Infofinanciar.ro.