Reuniune importantă la nivel european, la care participă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu!
Ministrul Bogdan Aurescu merge luni la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles
Este vorba despre a reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Bruxelles luni, 21 martie.
Principalele subiecte de pe agendă sunt: cele mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre generate de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, precum şi identificarea modalităţilor prin care UE poate acorda un sprijin imediat şi substanţial pentru Republica Moldova, în cadrul unui schimb de opinii cu ministrul Afacerilor Externe al acestei ţări, Nicu Popescu.
Pe agenda reuniunii figurează şi ultimele evoluţii privind situaţia din Mali, transmite Ministerul de Externe de la Bucureşti.
În marja CAE se va desfăşura şi reuniunea comună a miniştrilor Afacerilor Externe şi miniştrilor Apărării din statele membre UE (în format jumbo), în cadrul căreia se are în vedere discutarea şi adoptarea documentului fondator al Busolei Strategice a UE. Ministrul Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, va participa şi la un mic dejun informal de lucru cu ministrul de Externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani.
Discuţii cruciale pe tema războiului din Ucraina!
Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc pe fondul ultimelor evoluţii din teren, care arată o tendinţă tot mai îngrijorătoare – atacurile repetate asupra civililor şi ţintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare şi desfăşurarea de campanii susţinute de propagandă de război şi dezinformare.
„Având în vedere aceste circumstanţe, ministrul de Externe Bogdan Aurescu va susţine necesitatea concentrării acţiunii UE asupra măsurilor care ar putea avea un efect concret şi imediat în teren, precum sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situaţiei şi de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situaţiei umanitare şi a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă.
În acest context, oficialul român va reitera eforturile semnificative întreprinse şi măsurile concrete adoptate de România în sprijinul refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava, operaţional din 9 martie”, precizează Ministerul de Externe.
Provocări uriaşe pentru Republica Moldova, în această perioadă
Bogdan Aurescu va reitera că, în contextul actual fără precedent, UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
În marja reuniunii va avea loc o discuţie a miniştrilor europeni de Externe cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuţia are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei şi cetăţenilor din Republica Moldova.
MAE arată că discuţia ar urma să se concentreze pe o mai bună înţelegere la nivel UE a nevoilor şi provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii şi sprijinului UE pentru eforturile Chişinăului de găzduire a refugiaţilor din Ucraina, precum şi discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienţei acestei ţări.
Bogdan Aurescu va evidenţia demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităţilor de la Chişinău, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi către comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Oliver Varhelyi.
Ministrul român de Externe va reitera sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios şi va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor.
Situaţie delicată şi în Balcanii de Vest
În cadrul mic dejunului cu ministrul de Externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, discuţiile vor avea în vedere perspectiva europeană a acestei ţări, inclusiv în lumina evoluţiilor recente din Ucraina, precum şi identificarea de modalităţi de sprijin din partea UE în vederea continuării reformelor.
Cu acest prilej ministrul Aurescu va sublinia importanţa strategică a Balcanilor de Vest, mai ales în actualul context al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi va reitera importanţa integrării europene a statelor din Balcanii de Vest. În acest context, el va reafirma sprijinul României pentru deschiderea cât mai curând a negocierilor de aderare a Republicii Macedonia de Nord şi Albaniei la UE.
De asemenea, în cadrul reuniunii comune a miniştrilor Afacerilor Externe şi miniştrilor Apărării din statele membre UE pe tema Busolei Strategice este vizată adoptarea documentului în perspectiva aprobării acestuia de către şefii de stat şi de guvern la Consiliul European din 24-25 martie.
Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia contribuţia importantă a acestui instrument în ceea ce priveşte consolidarea relaţiei transatlantice şi a complementarităţii UE-NATO. De asemenea, va evidenţia contribuţia Busolei la implementarea Strategiei Globale a UE, precum şi la consolidarea capacităţii UE de gestionare a ameninţărilor de tip hibrid şi cibernetic.
În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, el va sublinia rolul important al Busolei în consolidarea sprijinului UE pentru statele din Vecinătatea Estică.