Dimensiunea și creșterea rapidă a economiei chineze sunt impresionante. China a menținut una dintre cele mai ridicate rate de creștere economică din lume, timp de mai bine de un sfert de secol, contribuind la scoaterea a peste 800 de milioane de oameni din sărăcie în câteva decenii. Este cel mai mare exportator din lume și cel mai important partener comercial al Japoniei, Germaniei, Braziliei și al multor alte țări. Este a doua economie ca mărime, după SUA și cea mai mare în funcție de puterea de cumpărare. Și totuși, yuanul rămâne în urmă, ca monedă globală majoră. Războiul din Ucraina ar putea schimba totul. Acest conflict geopolitic poate pune moneda Chinei în următoarea fază a drumului său spre o monedă globală și poate determina prăbușirea dolarului american.
Progresul lent al yuanului chinezesc
China și-a dorit de mult să transforme yuanul într-o forță globală și a depus eforturi semnificative pentru a face asta in ultimii ani. De exemplu, guvernul chinez a lansat Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere sau CIPS, în 2015, pentru a facilita plățile transfrontaliere în yuani. În 2018, a lansat primele contracte futures pe țiței denominate în yuani, pentru a permite exportatorilor să vândă petrol în moneda chineză. China a devenit, probabil, cel mai mare creditor din lume, guvernul și întreprinderile controlate de stat acordând împrumuturi unui număr impresionant de state în curs de dezvoltare.
În paralel, China dezvoltă un yuan digital, una dintre primele monede digitale ale băncii centrale din întreaga lume. Datorită acestor eforturi, yuanul este acum a cincea cea mai tranzacționată monedă din lume. O creștere substanțială, față de locul 35 pe care îl deținea în 2001. Yuanul este, de asemenea, a cincea cea mai utilizată monedă pentru plăți, la nivel mondial, începând cu aprilie 2023, față de locul 30 de la începutul lui 2011. Dar volumul mediu de tranzacționare a yuanului este încă sub cel al dolarului american.
Dominația dolarului american, sub semnul întrebării
Dolarul american a fost rege – fiind moneda globală dominantă timp de zeci de ani. Îngrijorarea cu privire la modul în care asta aduce beneficii SUA, dăunând piețelor emergente, nu e de ieri de azi. Valoarea dolarului american s-a apreciat semnificativ față de majoritatea celorlalte valute, în 2022, deoarece Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor. Acest lucru a avut consecințe negative pentru rezidenții aproape oricărei țări care se împrumută în dolari, care achită importurile în dolari sau cumpără grâu, petrol sau alte mărfuri la prețuri în dolari, deoarece aceste tranzacții au devenit mai scumpe.
După ce Rusia a invadat Ucraina, SUA și aliații săi occidentali au impus sancțiuni Rusiei, inclusiv tăierea accesului la sistemul global de plăți SWIFT. Acest lucru a arătat clar cum dolarul poate fi transformat într-o armă. Tot mai izolată de piețele financiare internaționale, Rusia și-a intensificat comerțul cu China. Rusia a început să primească plata pentru cărbune și gaz în yuani, iar Moscova a crescut rezervele sale valutare de yuani, scrie The Conversation.
Potrivit Bloomberg, yuanul este acum cea mai tranzacționată monedă din Rusia. Alte țări au observat utilizarea din ce în ce mai mare de către Rusia a yuanului și au văzut o oportunitate de a-și reduce propria dependență de dolar. Bangladesh plătește acum Rusiei în yuani pentru construcția unei centrale nucleare. Franța acceptă plata în yuani pentru gazul natural lichefiat cumpărat de la compania petrolieră de stat a Chinei. O bancă braziliană controlată de o bancă de stat chineză devine prima din America Latină care participă direct la sistemul de plăți al Chinei, CIPS. Irakul vrea să plătească pentru importurile din China în yuani și chiar și Tesco, celebrul retailer britanic, vrea să plătească pentru bunurile importate din China în yuani.
Războiul din Ucraina a adus yuanul în clubul select al dolarului și euro
China are controlul asupra banilor care intră și ies din țară. Astfel de controale ale capitalului și transparența limitată de pe piețele financiare chineze înseamnă că statul chinez încă nu are piețele financiare profunde și libere, necesare pentru a face din yuan o monedă globală importantă. Pentru ca yuanul să obțină o poziție cu adevărat globală, trebuie să fie disponibil gratuit pentru investiții transfrontaliere și să nu servească doar ca mijloc de plată pentru comerț. Războiul din Ucraina pare să fi făcut posibil ca yuanul să intre în clubul select al dolarului și euro.