Războiul din Ucraina intră într-o fază periculoasă, spune șeful diplomației europene, Josep Borrell, care adaugă că ne aflăm în fața unui scenariu înfricoșător. Acesta a mai spus că omenirea nu trebuie să închidă ochii în privința acestui scenariu.
Războiul din Ucraina intră într-o fază periculoasă! Avertismentul venit de la conducerea UE. Ne aflăm în fața unui scenariu înfricoșător
Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, spune că războiul din Ucraina, început la data de 24 februarie, a intrat într-o etapă periculoasă. De asemenea, el a mai spus, în cadrul unei intervenții în plenul Parlamentului European că războiul a intrat și într-un scenariu înfricoșător deoarece Federația Rusă înregistrează eșecuri și amenință cu folosirea armelor nucleare.
„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”, spune Josep Borrell.
Ucraina reia ofensiva
Oficialul european a mai declarat că veștile de pe câmpul de muncă sunt bune pentru Ucraina, în sensul că țara condusă de Volodimir Zelenski preia ofensiva. Totodată, el a mai spus că acesta este „un război convenţional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi care ameninţă cu folosirea armei nucleare”.
„Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte”, a insistat el.
Forțele ucrainene avansează pe trei fronturi
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe mai spune că forțele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă Federația Rusă „continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (…)”.
Pe acest fond, spune Josep Borrell, forțele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă „extraordinar de agilă, de o inteligenţă ieşită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând ‘insule’ care ajung să fie distruse chiar de însăşi retragerea armatei ruse”.
Astfel, ucrainenii „îşi limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operaţiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.
„Situaţia armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruşi nu ştiu la ce foloseşte acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoşi din căminele lor pentru a fi duşi pe front vor înţelege cu atât mai puţin”, a apreciat şeful diplomaţiei europene.
Războiul se poate câștiga pe câmpul de luptă
Oficialul european mai spune că acest război se poate câștiga pe câmpul de luptă, însă ar fi mai bine ca acest conflict să ia final pe „câmpul ideilor.
De asemenea, el a mai spus că Rusia încearcă să convingă lumea întreagă că urmările acestui război nu vin de la el în sine, ci de la sancțiunile impuse de Occident. Astfel, Josep Borrell spune că Uniunea Europeană trebuie să facă „un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război” şi a atras atenţia că războiul din Ucraina „nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale”.
Vladimir Putin crede că democrațiile sunt slabe
Josep Borrell mai spune că liderul de la Kremlin crede că democrațiile sunt slabe și se așteaptă ca sezonul rece să minimizeze voința Occidentului de a sprijini Ucraina.
„Putin crede că democraţiile sunt slabe. Că populaţia nu suportă o iarnă friguroasă. Speră să vină Generalul Iarnă, care a salvat mereu în ultimul moment armata rusă (…) aşteaptă ca frigul, întreruperile de livrări de gaz, preţurile mari şi temperaturile scăzute să ne mineze voinţa de a continua să sprijinim Ucraina”, spune acesta.
„Acum este momentul să le cerem europenilor să înţeleagă ce anume este în joc (…) se poate încheia doar într-un mod în care să asigure pacea” a mai spus acesta, potrivit agenției spaniole de presă EFE.