Sancțiunile financiare impuse Rusiei amenință să dilueze treptat dominația dolarului american și ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internațional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.
Rusia a fost lovită de o multitudine de sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi pentru invazia din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o „operațiune specială” pentru a-și dezarma vecinul.
„Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță destul de posibilă”, a declarat Gopinath într-un interviu acordat ziarului, adăugând că unele țări renegociază deja moneda în care sunt plătite pentru comerț.
Războiul va stimula adoptarea finanțelor digitale
Ea a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanțelor digitale, de la criptomonede la stablecoins și monede digitale ale băncilor centrale.
FMI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters, susține Mediafax.
Gopinath a declarat pentru sursa citată că utilizarea mai mare a altor monede în comerțul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deținute de băncile centrale naționale. Anterior, ea a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariția dolarului ca monedă de rezervă și că războiul din Ucraina va încetini creșterea economică globală, dar nu va provoca o recesiune globală.
Noile previziuni din aprilie ale Fondului Monetar Internaţional
Amintim că s-a aflat că noile previziuni din aprilie ale Fondului Monetar Internaţional vor arăta că războiul din Ucraina va încetini creşterea economiei mondiale, dar nu va provoca o recesiune globală, a afirmat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
Ea a vorbit la un eveniment online găzduit de revista Foreign Policy. Kristalina Georgieva a susținut că unele economii emergente slabe afectate încă de pandemie se confruntă cu riscul recesiunii din cauza şocurilor provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie şi a înăspririi condiţiilor financiare în urma majorării dobânzilor în economiile avansate.
Trebuie spus că la începutul anului, în luna ianuarie, FMI a previzionat un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022, în scădere cu aproximativ o jumătate de punct procentual faţă de estimarea din octombrie, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare. Dar şocurile provocate de majorarea preţurilor la alimente şi energie, provocate de război şi de sancţiuni, şi înăsprirea condiţiilor financiare, vor afecta semnificativ multe state în curs de dezvoltare, a avertizat şeful FMI.