„Instituțiile noastre lucrează împreună pentru a susține Ucraina pe fronturile finanțelor și politicilor și doresc să sporească urgent acest sprijin”, a declarat directorul FMI, Kristalina Georgieva.
Fondul Monetar Internațional se așteaptă să primească o solicitare de ajutor financiar în regim de urgență din partea Ucrainei. Instituția va purta discuții și cu reprezentanții Republicii Moldova pentru un pachet similar de opțiuni de finanțare.
„Deși situația rămâne extrem de fluidă și perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecințele economice sunt deja foarte grave”, transmite FMI, potrivit Reuters.
Problema inflației
Războiul are toate șansele de a accentua fenomenul inflaționist resimțit la nivel mondial, este de părere Fondul Monetar Internațional. Acest factor combinat cu sancțiunile economice asupra Rusiei ar putea declanșa creșteri ale prețurilor la nivel mondial, atenționează FMI.
Țările care sunt cele mai predispuse în a resimți efectele crizei economice generate de război sunt statele care întrețineau o relație comercială bună cu Ucraina și Rusia.
Ucraina a cerut Fondului Monetar Internațional un pachet de ajutoare de 1,4 miliarde de dolari. Cei care vor suferi cel mai mult de pe urma acestui război din punct de vedere financiar vor fi gospodăriile sărace, pentru care mâncarea și energia erau cele mai importante cheltuieli.
„Șocurile de preț vor avea un impact la nivel mondial, în special asupra gospodăriilor sărace pentru care alimentele și combustibilul reprezintă o proporție mare a cheltuielilor. Dacă conflictul ar escalada, prejudiciul economic ar fi cu atât mai devastator”, informează Financial Times, citând Fondul Monetar International.
UE vrea Rusia afară din FMI
Uniunea Europeană analizează la momentul actual „frânarea” influenței și accesului rusesc către finanțări de la Fondul Monetar Internațional, informează aceeași sursă citată anterior. Acest lucru ar contribui la izolarea internațională a Rusiei și la slăbirea sa pe scena internațională, mai ales din punct de vedere economic.
„Există o discuție, dar înlăturarea Rusiei complet (din Fondul Monetar Internațional n.r.) este un scenariu nerealist, deoarece ar fi nevoie de cvorum”, explică un oficial al zonei euro. Asta ar însemna că și China ar trebui să fie de acord cu excluderea Rusiei din FMI.