Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat că blocul comunitar ar trebui să ia în considerare ca unor state cum sunt Ucraina şi Republica Moldova să li se acorde rapid accesul la „părţi ale pieţei comune” şi anumite instituţii ale Uniunii Europene, ca proces de tranziţie către statutul de membru deplin, potrivit Financial Times.

Aceasta ar include şi participarea la organisme de luare a deciziilor formale, potrivit lui Schallenberg.

El a cerut Bruxelles-ului să nu „se piardă” în cifre, legi şi detalii când vine vorba de aderarea de noi state şi în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influenţa Rusiei.

„Extinderea UE nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic”, a spus ministrul austriac de Externe în interviul publicat marţi.

Ţări precum Albania, Macedonia de Nord şi Republica Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina când vine vorba de aspiraţiile de aderare.

„Trebuie să le ancorăm pe toate în Europa şi în Occident”, a spus el.

Procesul de aderare la UE durează ani de zile

Aderarea la UE este un proces îndelungat şi marcat de aspecte politice în care ţările trebuie să se alinieze regulilor şi valorilor Uniunii, statele membre ale UE având ultimul cuvânt în privinţa cererilor de aderare, notează dpa.

Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia sunt candidate oficiale la aderarea la UE .

Cu toate acestea, negocierile de aderare au stagnat sau se prelungesc de ani de zile.

Republica Moldova, la fel ca Georgia, a solicitat aderarea la UE după ce Rusia a invadat Ucraina. Amândouă au primit chestionarele privind cererea de aderare, primul pas spre admiterea lor în blocul comunitar, luna trecută.

Ucraina a solicitat, la rândul ei, aderarea la UE, iar preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a predat personal la Kiev chestionarul de aderare în cursul vizitei sale în Ucraina de la începutul lunii aprilie, potrivit agenției dpa.

UE urmează să impună noi sancțiuni Rusiei

Uniunea Europeană speră să adopte cea de-a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, a declarat luni șeful diplomației blocului comunitar.

În cadrul unei conferințe de presă la Panama City, acolo unde a efectuat o vizită oficială, șeful diplomației europene a declarat că blocul comunitar speră să reducă exporturile de energie ale Rusiei, pe fondul deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, la data de 24 februarie.

Comisia Europeană, ramura executivă a Uniunii, ar trebui să propună săptămâna aceasta pachetul de sancțiuni UE, printre care s-ar putea număra și un embargo cu privire la achiziționarea de petrol rusesc. Chiar dacă măsura ar afecta destul de mult veniturile Rusiei, statele membre ale Uniunii Europene au păreri diferite cu privire la aceasta, arată Reuters.

Josep Borell a mai spus că speră ca blocul comunitar să poată lua aceste măsuri cu scopul de a limita pe cât de mult posibil importurile. Totuși, el nu a ascuns faptul că nu a existat un acord în acest sens din partea țărilor membre ale blocului comunitar.

“Dar sunt încrezător că, cel puțin în ceea ce privește importurile de petrol, acest acord va fi posibil de acum până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat Josep Borell, cel care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe.