Invazia Rusiei din Ucraina schimbă strategia armatei SUA în Europa. Chiar dacă tancurile armatei americane au fost retrase din Germania după Războiul Rece, Pentagonul ar putea decide să trimită din nou brigăzi de tancuri în Europa. România și Polonia ar putea fi printre țările care le-ar putea găzdui.
Garnizoanele americane din Germania au fost centrul pentru blindatele armatei SUA în timpul Războiului Rece, dar dacă războiul Rusiei împotriva Ucrainei va determina Pentagonul să trimită brigăzi de tancuri înapoi în Europa, ar putea fi nevoit să se uite mai degrabă spre țările din est.
Atacul Rusiei din Ucraina ar putea schimba strategia armatei SUA
Garnizoanele de tancuri din Germania sunt aproape de capacitatea maximă, iar costul extinderii bazelor majore într-o țară atât de dens populată ca Germania, motorul economic al Europei, ar putea fi ridicat.
„Este dificil să plasăm brigăzi într-o singură locație în Germania în acest moment. Nu sunt sigur că avem capacitatea de a face acest lucru”, a declarat John R. Deni, expert în privința bazelor militare din Europa și profesor la Army War College din SUA. „Trebuie să începem să ne gândim la locații din Polonia sau România, unde există, de asemenea, zone bune de antrenament”, a mai spus acesta, potrivit stripes.com.
Pentagonul a recunoscut că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea schimba modul în care armata își organizează forțele în Europa pe termen lung.
„Vom oferi opțiuni și cred că acest lucru se dezvoltă chiar în timp ce vorbim”, a declarat marți șeful Statului Major al armatei, generalul James McConville, în timpul unei reuniuni găzduite de Asociația Armatei SUA la Washington.
Un raport publicat miercuri de grupul politic Atlantic Council din Washington susține că Europa va trebui să fie principala preocupare a armatei SUA în anii următori. În ultimii ani, armata a efectuat numeroase evaluări ale terenurilor în anticiparea unei potențiale extinderi a prezenței sale. Acestea au inclus vizite de studiu ale terenurilor din nordul Germaniei.
Avantajele pe care le oferă România și Polonia
Dar nimic tangibil nu a rezultat vreodată din aceste eforturi. Iar în anii care au trecut de atunci, armata a investit milioane de dolari în îmbunătățirea bazelor folosite de forțele de rotație din Polonia și România. Aceste țări, împreună cu statele baltice, au fost mult timp dornice să găzduiască mai multe trupe americane.
„Un avantaj pe care țări precum Polonia și România îl au față de țările baltice, atunci când vine vorba de amplasarea unor unități mari, este că acestea nu au graniță Rusiei, ceea ce ar însemna că ar fi mai puțin expuse”, a punctat expertul.
„Un alt beneficiu al amplasării forțelor americane spre est este că Polonia și România vor împărți probabil costurile”, a mai spus el.