De la Războiul Rece, spectrul războiului nuclear nu a mai atârnat atât de greu asupra omenirii. Apelurile la încetarea focului în Ucraina devin mai urgente ca niciodată, atât pentru a atenua suferința oamenilor alungați din orașele și casele lor, dar și pentru a elimina riscul ca acest conflict să se transforme la un moment dat într-o ciocnire a superputerilor atomice, scrie Bryan Binder într-un comentariu semnat de pentru Politico.

Performanța nucleară a președintelui rus Vladimir Putin din ultimele săptămâni este fără precedent: el s-a jucat de-a războiul nuclear, înainte de invazie, iar câteva zile mai târziu și-a pus forțele nucleare în alertă maximă. De altfel, Kremlinul a semnalat în mod repetat că ar putea recurge la arme nucleare – o opțiune prevăzută în mod explicit în doctrina militară rusă – dacă consideră că intervenția Occidentului în acest conflict ajunge prea departe.

Într-un interviu acordat zilele trecute CNN, purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să excludă utilizarea armelor nucleare în conflict.

Putin și armele sale de distrugere în masă

Până acum, Biden a încercat să reducă tensiunile. Pentagonul nu a schimbat starea de alertă a forțelor nucleare americane, iar liderii militari au declarat că nu au detectat acțiuni rusești care sugerează că se pregătesc să folosească arme nucleare. De asemenea, Pentagonul a luat o decizie neobișnuită chiar la începutul conflictului, amânând testarea unei rachete balistice intercontinentale, pentru a evita alimentarea tensiunilor nucleare.

Cu toate acestea, pe măsură ce conflictul se prelungește, iar forțele convenționale ale Rusiei suferă pierderi tot mai mari, iar economia țării se duce pe tobogan, perspectiva ca Putin să recurgă la arme de distrugere în masă crește. Moscova a demonstrat deja că este dispusă să folosească rachete hipersonice pentru prima dată într-un război.

Nici liderii sovietici nu au fost așa de imprudenți

Observatorii politicii nucleare a Rusiei au fost surprinși de cât de imprudent a fost regimul Putin lansând amenințări nucleare, în comparație cu liderii ruși din timpul Războiului Rece.

„Partidul Comunist din URSS a fost incredibil de disciplinat în privința asta”, subliniază Rose Gottemoeller, fost subsecretar de Stat pentru controlul armelor, care a negociat tratate cu rușii. „Au fost puțini lideri sovietici care și-au permis să vorbească despre doctrina și strategia nucleară, iar când au făcut-o au fost extrem de atenți”, adaugă Rose Gottemoeller.

„Putin este capabil de orice”, a spus ea.

„Ar putea susține că există o amenințare existențială din partea unui aliat NATO care îi aprrovizionează pe ucraineni”, crede Gottemoeller.

O greșeală de calcul poate duce la utilizarea armelor nucleare

În schimb, unii experți nu se tem atât de mult de faptul că Putin ar putea ordona un atac nuclear, ci mai mult de o greșeală de calcul, care poate duce la utilizarea armelor nucleare. Aceștia au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințarea unui atac nuclear accidental, ca urmare a unui atac cibernetic asupra sistemelor de comandă și control nuclear, inclusiv de către state care nu sunt implicate direct în conflict și care ar putea fi confundate cu un adversar nuclear.

State terțe ar putea interveni în ceea ce privește sistemele de comandă și control sau de avertizare, iar interferența în acest climat extrem de tensionat ar putea fi considerat un act deliberat.

Un holocaust nuclear

The Nuclear Threat Initiative a realizat, recent, un scenariu ipotetic, arătând modul în care războiul din Ucraina ar putea escalada. Într-o simulare bazată pe exemple istorice, conflictul actual ar escalada odată cu detonarea unei arme nucleare în Ucraina, transformându-se rapid într-un holocaust nuclear.

Scenariul prezintă un lanț de evenimente – doborârea accidentală a unui avion american, interpretarea greșită a contra-acțiunilor, atacuri cibernetice care seamănă și mai mult confuzie și lideri care au foarte puțin timp de reacție. Rezultatul a fost unul pe care nu și l-ar dori nimeni: un război nuclear între Statele Unite și Rusia.

„În doar o oră”, detaliază scenariul NTI, „82 de milioane de americani vor fi uciși. Cei mai mulți vor pieri pe loc, în timp ce mai mulți vor muri în următoarele zile și săptămâni din cauza contaminării radioactive”.