Războiul din Ucraina trece printr-o schimbare! Mariupol și un coridor din est devin zone cheie

Sursă: Dreamstime

Un consilier al Ministerului ucrainean de Interne a explicat că fronturile de luptă trec printr-o schimbare, în urma anunțului de retragere a trupelor făcut de Kremlin. Astfel, orașul Mariupol din sudul țării și un coridor din est devin zone cheie în conflict.

Războiul din Ucraina trece printr-o schimbare! Mariupol și un coridor din est devin zone cheie

Așadar, autoritățile de la Kiev au informat că orașul Mariupol din sudul țării și un coridor din estul Ucrainei devin zone cheie în războiul cu Rusia, scrie Sky News.

Amintim că Mariupol s-a confruntat cu bombardamente intense încă din primele zile ale conflictului, în timp ce orașele din jurul capitalei ucrainene au suferit atacuri aeriene neîncetate.

Frontul de luptă s-a mutat

În momentul de față, Ministerul ucrainean de Interne afirmă că frontul de luptă s-a mutat pentru a include orașul estic Izyum din regiunea Harkov și Volnovakha.

„Rusia își retrage forțele în regiunea Kiev, dar este prea devreme pentru a spune că același lucru se întâmplă și în regiunea Cernigău”, a declarat consilierul Vadym Denysenko.

Rusia a declarat marți că va reduce operațiunile din regiunile Kiev și Cernigău, dar NATO consideră că este vorba mai degrabă de o regrupare decât de o retragere.

Întrevedere la nivel înalt între Rusia și Ucraina

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a informat că omologii lui din Rusia și Ucraina, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, ar putea participa „în următoarele două săptămâni” la o nouă întrevedere.

Declarația lui Cavusoglu a fost făcută într-un interviu televizat, unde acesta a subliniat că este „imposibil de avansat o dată”. Totuși, Turcia doreşte să găzduiască o astfel de întâlnire „în calitate de mediator sincer”, potrivit informațiilor transmise de afp.com

„Ar putea avea loc o reuniune la cel mai înalt nivel, cel puţin între miniştrii de externe, într-o săptămână sau două. (…) Ceea ce contează este ca cele două părţi să se întâlnească şi să ajungă la un acord asupra unui armistiţiu durabil”, a spus Cavusoglu. „Este imposibil să negociezi sub presiunea armelor”, a explicat ministrul turc de Externe.

Referitor la evacuarea civililor din Mariupol, oraş ucrainean aflat sub asediul forţelor ruse, evacuare pe care o mediază Turcia, alături de Franţa şi Grecia, ministrul turc a declarat că Ankara a propus deschiderea a „două coridoare umanitare, spre Rusia şi spre Ucraina”.

„Nimeni nu trebuie să facă presiuni asupra civililor pentru ca ei să aleagă un coridor sau altul. Fiecare trebuie să se poată duce unde doreşte”, a subliniat Cavusoglu.

Revenind la negocierile dintre delegaţiile celor două ţări, care au avut loc marţi la Istanbul, ministrul turc a subliniat că ele au permis să fie obţinute „rezultatele cele mai semnificative” de la începutul conflictului, pe 24 februarie.