Războiul din Ucraina necesită muncă și eforturi comune pentru apărare, energie, infrastructură, solidaritate alimentară și luptă împotriva corupției în Balcani. În acest sens au convenit premierii din Bulgaria, România, Macedonia de Nord și Muntenegru.

Independenţa energetică faţă de Rusia, temă prioritară

Kiril Petkov i-a invitat pe liderii tuturor statelor membre NATO din Europa de Sud-Est, dar au răspuns doar prim-miniștrii României, Macedoniei de Nord și Muntenegrului – Nicolae Ciucă, Dimităr Kovacevski și Zdravko Krivokapic.

Liderii celor patru țări au fost fermi că unul dintre obiectivele lor principale trebuie să fie independența energetică. Regiunea noastră depinde de energia rusă. Am discutat cum putem schimba, inversa unele dintre conductele existente, să începem să lucrăm în altă direcție, să luăm gaz lichefiat din Turcia și Grecia, a explicat premierul bulgar după întâlnire. Liderii celor patru țări au discutat despre construirea interconectorului cu Grecia, potrivit publicaţiei bulgare 24Chasa.

Petkov a anunțat că a văzut de la înălțime conducta, săptămâna trecută, și a inspectat-o metru cu metru, pentru a se asigura că totul decurge conform planului. El le-a povestit omologilor săi și despre proiectul bateriilor de 6.000 de megawați. Ei au discutat și despre alte alternative la gazul rusesc – construirea surselor de energie regenerabilă.

„Visul meu este să am coordonare în Balcani pe toate subiectele. Am discutat că, dacă această coordonare continuă așa cum a început, când strategiile noastre de apărare sunt comune, când există comparație economică, atunci putem deveni regiunea cu cea mai rapidă creștere, să împărtășim securitatea, iar munca împreună poate îmbunătăți mediul de viață al cetățenilor noștri”, a adăugat Petkov.

El a cerut acțiuni comune pentru eradicarea spălării banilor și combaterea corupției. Potrivit acestuia, nicio țară nu poate face față singură în ceea ce privește spălarea banilor la nivel transfrontalier. El a reiterat că și corupția de la nivel local este folosită de Moscova pentru a influența regiunea. „Oamenii care sunt corupți la nivel local sunt în multe cazuri agenți ai unui interes străin și trebuie să ne ocupăm de ei”, a spus Petkov.

Rusia – cea mai mare amenințare la adresa securității comune

Cei patru premieri au susținut integritatea teritorială a Ucrainei și au identificat Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa securității comune.

„Avem nevoie de acțiuni mai serioase pentru a proteja infrastructura și comunitatea. Rusia are o influență rea în regiune. Trebuie să contracarăm știrile false, pentru a consolida cooperarea comercială. Să lucrăm împreună pentru a ajuta Ucraina, care se află într-o situație critică. În Republica Moldova avem de asemenea o criză, vrem să ajutăm Muntenegru să facă progrese privind aderarea la UE”, a spus premierul român Nicolae Ciucă. Vom avea o abordare comună în a-i ajuta pe partenerii noștri să facă față acestui atac al Rusiei asupra Ucrainei, a adăugat el.

Țările din NATO vorbesc despre avioane și investiții în echipamente, dar dotările funcționează cu o strategie logistică și trebuie să existe acțiuni comune, a explicat Petkov. Potrivit acestuia, în loc să vorbim despre sisteme militare scumpe, este mai bine să ne coordonăm la nivel regional.

Cei patru lideri au discutat și despre refugiații ucraineni.

„România este în prezent cel mai puternic lovită, cu cel mai mare număr de refugiați. Se descurcă grozav. Am discutat că odată cu continuarea conflictului ar trebui să avem o strategie comună și pe această temă”, a explicat premierul bulgar. Premierul din Muntenegru și-a exprimat admirația față de cetățenii României și Bulgariei, care au ajutat la primirea oamenilor. El a comparat situația cu ceea ce s-a întâmplat în țara sa în timpul crizei iugoslave, când aproape 200.000 de oameni au găsit adăpost în Muntenegru.

Provocări uriaşe în domeniul alimentar

„Acest război a provocat cel mai mare dezechilibru de la al Doilea Război Mondial, prețurile la alimente crescând și acestea cel mai mult. Stocul de gaze în Europa este scăzut. Acum există o lipsă de îngrășăminte pe piața mondială. Cele care pot fi cumpărate sunt de 3-4 ori mai scumpe”, a spus Kovacevski despre cum să îi ajutăm pe vecini să facă față riscului unei crize alimentare. Unele dintre ţări nu au stocuri de grâu şi trebuie să cumpere, a spus premierul macedonean.

Miniștrii agriculturii din aceste țări se vor întâlni pentru a discuta despre ajutorul alimentar, a spus Petkov.

„Rusia a sistat exportul de grâu. Porturile ucrainene de la Marea Neagră nu își pot transporta recolta. Dacă acest lucru va continua, va afecta recolta din 2022, poate și după aceasta. O altă problemă este exportul de îngrășăminte. Pot exista provocări în ceea ce privește livrarea alimentelor”, a spus el.

Până acum, nu există probleme legat de aprovizionarea cu alimente, dar toate impacturile de-a lungul lanțului trebuie evaluate, a explicat omologul său român. Liderii au discutat și despre un ritm mai rapid de lucru pe Coridorul VIII, care trebuie să lege Marea Neagră de Marea Adriatică pe direcția Duras-Tirana-Skopje-Dimitrovgrad-Sofia-Burgas-Varna. Scopul este de a asigura transport rapid de persoane și mărfuri. Celălalt coridor important pentru regiune este cel care va trece prin Alexandroupolis – Burgas – Varna – Constanța.

„Aceste legături sunt importante nu numai pentru economiile țărilor noastre, ci și pentru mobilitatea militară”, a explicat Kiril Petkov.

Premierul Macedoniei de Nord, Dimităr Kovacevski, a declarat că toate cele patru țări au oferit sprijin poporului ucrainean și refugiaților. Țara sa își coordonează politica cu NATO. Politica de extindere devine o politică de securitate, a spus ferm Kovacevski.

Premierul muntenegrean Zdravko Krivokapic a subliniat construirea conectivității statelor balcanice. „Muntenegru este, probabil, singurul stat din Europa care nu folosește gaz. Cu toate acestea, avem potențial pentru acest lucru și examinăm potențiale moduri de aprovizionare. Avem un port mare, cu posibilități de a folosi gaz lichefiat. Dar trebuie să dezvoltăm conexiunile necesare”, a explicat Krivokapic.

Kiril Petkov: Integrarea europeană a Macedoniei de Nord se va accelera

Macedonia de Nord are un loc în familia europeană cât mai curând posibil, iar guvernul nostru se angajează să obțină acest rezultat cât mai rapid posibil. Există câteva potențiale obiective, pe care trebuie să le clarificăm, inclusiv protecția drepturilor minorităților.

Lucrăm îndeaproape cu partenerii europeni, care în multe cazuri servesc ca parte terță în procesul de negociere, așteptăm ca în acordul de negociere să fie inclusă o formulă concretă. Asta a spus Kiril Petkov după întâlnirea statelor membre NATO din Europa de Sud-Est, la Sofia, la care au fost prezenți premierii României, Republicii Macedonia de Nord și Muntenegrului – Nicolae Ciucă, Dimităr Kovacevski și Zdravko Krivokapic.

Împreună cu prim-ministrul Macedoniei de Nord, lucrăm serios pentru negocierile de aderare a Republicii Macedonia de Nord. Lucrăm cu termene limită foarte concrete, deoarece ne-am stabilit obiective graduale, a adăugat Petkov.

Guvernul Petkov a anunțat o nouă abordare față de Skopje

Bulgaria a refuzat să aprobe cadrul de negociere al Macedoniei de Nord pentru aderarea la UE, dar guvernul Petkov a anunțat o nouă abordare față de Skopje. De asemenea, au fost constituite grupuri de lucru comune pe infrastructură, economie, energie, educație etc. Din această săptămână, există deja zboruri regulate între Sofia și Skopje.

„Avem un obiectiv comun, iar în actuala criză cu războiul din Ucraina, Balcanii de Vest trebuie să ia calea aderării la UE. Mă aștept ca în următoarele câteva luni acest proces să fie accelerat. În ceea ce privește întâlnirele bilaterale între miniștri, vom semna memorandumuri suplimentare, vin și vești bune de la comisia istorică, așa că unele dintre problemele care păreau atât de greu de depășit, acum par foarte realist de rezolvat. Vreau să spun în mod clar că intenționăm să avansăm rapid și sunt optimist că vom obține tot ce ne-am propus cu premierului Dimităr Kovacevski”, a asigurat premierul bulgar.