Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta, probabil, creșterea economică la nivel global, inclusiv în SUA. Criza Rusia-Ucraina este privită ca un șoc negativ pentru economia globală.
Această afirmație aparține lui David Altig, vicepreședinte executiv și director de cercetare al Federal Reserve Bank of Atlanta, în urma unui nou sondaj NABE publicat în Statele Unite. În paralel, în Franța, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunțat deja că ţara sa se va concentra pe efectele invaziei Rusiei asupra Ucrainei înainte de a-şi revizui previziunile de creştere economică.
În urmă cu o săptămână, OCDE declara că ar putea reduce cu peste un punct procentual creșterea economică mondială în acest an și ar putea adăuga două puncte procentuale și jumătate la inflație, informează Foxbusiness.
În plus, majoritatea economiștilor NABE susține că inflația va rămâne în SUA undeva peste 3% până în 2023. Prețurile de consum au crescut în februarie cu 7,9%, aceasta fiind cea mai mare creștere din 1982, în timp ce prețurile de producție au crescut cu 10%, de asemenea, cea mai mare creștere înregistrată.
Mare parte a inflației este cauzată de prețurile la energie.
Conflictul Rusia-Ucraina va „crea o presiune ascendentă suplimentară”
În plus, Rezerva Federală este din ce în ce mai îngrijorată de conflictul Rusia-Ucraina, considerând că, probabil, va „crea o presiune ascendentă suplimentară”. „Cred că aceasta este doar o parte a unei evaluări timpurii a efectelor războiului din Europa de Est, care va afecta economia noastră pe mai multe canale. Uitați-vă la prețurile mai mari ale petrolului și la prețurile mai mari ale mărfurilor”, a declarat președintele Rezervei Federale, Jerome Powell. ”Credem că acest lucru va cântări într-o oarecare măsură și asupra PIB-ului”, a adăugat el.
Războiul a zguduit piețele financiare, iar tensiunile geopolitice tot mai mari vor exacerba inflația
Potrivit Financial Times, războiul din Ucraina a zguduit piețele financiare, iar tensiunile geopolitice tot mai mari vor exacerba inflația ridicată și blocajele lanțului de aprovizionare.
Creștere economică mai lentă decât s-ar fi așteptat Europa
Ian Shepherdson, economist-șef la Pantheon Macroeconomics, a declarat că o creștere economică globală mai lentă este inevitabilă.
„Sentimentul consumatorilor de pretutindeni se va slăbi și mai mult . Aceasta va însemna o creștere economică mai lentă decât s-ar fi așteptat Europa, SUA și majoritatea piețelor emergente”, a adăugat el.
Nici în România lucrurile nu vor sta tocmai bine. Adrian Negrescu, analist financiar, a explicat că şi în lipsa războiului din Ucraina ţara noastră urma să se confrunte cu crize economice de proporţii.
„Toate acestea le vom plăti pentru că, din păcate, noi suntem importatori direcți pe toate zonele”, a spus specialistul.
El a avertizat că şi pe fondul războiului şi a acestor sancţiuni recesiunea va fi până la urmă o realitate în România şi poate chiar mai devreme decât ne-am fi așteptat.