Ministrul francez de externe, Alain Juppé, a afirmat că nu există niciun scop ascuns  în spatele declaraţiilor care au venit de la Paris şi care sugerau scăderea ratingului AAA al Marii Britanii, anunţă Daily Telegraph.

Dar ministrul a afirmat că atacurile îndreptate împotriva Albionului sunt de înţeles şi vin ca reacţie la atitudinea ostilă a englezilor la adresa economiei franceze. Remarcile lui Juppé vin şi pe fondul declaraţiilor lui Sir Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, care a avertizat că actuala criză a zonei euro afectează "economia reală" a Europei.

După ce premierul David Cameron a refuzat să adere la noul tratat al UE, o serie de oficiali francezi au criticat public economia Regatului Unit. Agenţiile de evaluare au pus şi ele gaz pe foc, ameninţând cu scăderea ratingului în cazul mai multor ţări din Europa. Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Christian Noyer, a afirmat că Marea Britanie ar trebui să-şi piardă ratingul AAA, pentru că "are un deficit bugetar mai mare decât al Franţei, datorii mai mari, o creştere economică mai slabă şi un sistem bancar precar."

Ieri, un sondaj de opinie efectuat în Regatul Unit dădea dreptate premierului David Cameron. Astfel, circa 77% dintre britanici sunt de acord cu neaderarea la noul tratat al UE, iar 63% dintre ei vroiau o relaţie mai slabă cu UE.