Într-un interviu acordat pentru Reuters, Mikola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii a vorbit despre efectele pe care războiul declanșat de Rusia le va avea asupra prețurilor.
Oficialul ucrainean susține că piața mondială a grâului va fi privată de cel puțin trei recolte din Ucraina, iar acest lucru va duce la o creștere fără precedent a prețurilor.
„Vorbim acum despre trei recolte de grâu în același timp. Nu putem să transportăm recolta de anul trecut, nu putem să o culegem și să o transportăm pe cea de acum și nu prea ne dorim să o semănăm pe următoarea”, a explicat Solski.
Menționăm faptul că Ucraina, care la un moment dat era numită grânarul Europei, se află într-o situație dificilă de mai bine de trei luni de zile. Exporturile pe mare au fost blocate de Rusia, iar în prezent, Kievul se confruntă cu o mulțime de alte probleme, precum câmpuri agricole minate și o lipsă a spațiilor de stocare a cerealelor.
Oficialul ucrainean a mai precizat că în general, în Ucraina grâul este semănat la finalul verii, însă în acest an, din cauza războiului, producătorii au ezitat să mai planteze semințe.
Tone de grâu din Ucraina, blocate din cauza războiului
„Agricultorii au trecut deja de la porumb la floarea soarelui în această primăvară pentru că semințele din care se obține uleiul de floarea soarelui cântăresc mai puțin și se vând mai scump. O schimbare similară s-ar putea întâmpla și în cazul grâului”, a explicat Solski.
Referitor la recoltele de anul trecut, ministrul susține că acestea nu pot fi culese și nici transportate. „Nu putem să transportăm recolta de anul trecut, nu putem să o culegem și să o transportăm pe cea de acum și nu prea ne dorim să o semănăm pe următoarea”, a spus ministrul ucrainean al Agriculturii.
Potrivit ministrului, pentru recolta din anul 2022, Ucraina a cultivat în total 6,5 milioane de hectare de grâu, însă dintre acestea, doar 5 milioane de hectare au putut fi recoltate de pe teritoriul controlat de forțele guvernamentale.
„Asta înseamnă că au rămas 5 milioane de tone de grâu din restul de 1,5 milioane de hectare de teritoriu ocupat de ruși care nu au putut fi recoltate”, potrivit lui Solski, transmite Reuters.
Menționăm faptul că înainte de declanșarea războiului, Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de grâu pe lună. Din cauza blocării porturilor ucrainene în schimb, volumul a fost redus la doar 300.000 de tone în luna martie și în jur de 1 milion în luna aprilie.
Solski susține însă că volumul total al exporturilor pe luna iunie ar putea depăși 2 milioane de tone, în condițiile în care în luna mai Ucraina a exportat 1,7 milioane de tone de grâu.
Prețul pentru o tonă de grâu poate ajunge la 600 de dolari
În tot acest timp, Rusia și Ucraina se contrazic singure. În timp ce Kievul a acuzat Moscova că vrea să impună condiții excesive, Kremlinul cere ridicarea sancțiunilor internaționale pentru a debloca porturile ucrainene, astfel încât grâul să poată fi transportat.
Creșterea prețurilor se resimte deja, în condițiile în care în ultimele trei luni de zile, prețurile la grâu au atins niveluri record. Chiar și Egiptul, care este cel mai mare importator din lume a ajuns să plătească 480 de dolari pentru o tonă de grâu, o creștere de 41% față de prețul pe care îl plătea înainte de invazia Rusiei.
„Este foarte rău pentru restul lumii. Ei cred că în câteva luni va fi o nouă recoltă și că războiul este undeva departe sau că poate părțile se vor împăca sau că altceva se va schimba”, a spus Solski.
Totodată, ministrul ucrainean se întreabă ce se va întâmpla în momentul în care o tonă de grâu va costa 600 de dolari.
„Dar ce se va întâmpla când vor veni să cumpere grâu în iulie-august și vor fi refuzați sau prețul va fi de 600 de dolari pentru o tonă?”, a mai adăugat acesta pentru sursa citată.