Avertisment pentru companiile chineze care sfidează restricțiile împotriva exporturilor în Rusia
Statele Unite ar putea „închide în esenţă” Semiconductor Manufacturing International Corp sau orice alte companii chineze care sfidează sancţiunile americane continuând să furnizeze cipuri şi alte tehnologii avansate Rusiei, a declarat Raimondo într-un interviu pentru New York Times.
Washingtonul ameninţă că va adăuga companiile pe o listă neagră a comerţului dacă acestea vor ocoli noile restricţii de export împotriva Rusiei, în timp ce îşi intensifică eforturile de a ţine o gamă largă de tehnologie în afara ţării care a invadat Ucraina luna trecută.
În cazul în care Statele Unite ar descoperi că o companie precum SMIC îşi vinde cipurile către Rusia, „am putea închide practic SMIC, deoarece îi împiedicăm să folosească echipamentele şi software-ul nostru”, a declarat Raimondo, citat de AFP.
SMIC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii
La Beijing, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că China s-a opus oricăror sancţiuni şi restricţii unilaterale ale Statelor Unite şi a îndemnat ca politica Washingtonului faţă de Ucraina şi Rusia „să nu aducă atingere drepturilor şi intereselor Chinei”.
Purtătorul de cuvânt, Zhao Lijian, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite: „China va lua toate măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât drepturile companiilor şi persoanelor fizice chineze”.
Xi Jinping și legăturile cu Rusia
Anterior, directorul general al Agenției Centrale de Informații (CIA), a explicat că are informații clare care demonstrează că președintele chinez Xi Jinping este „tulburat” de dificultățile pe care Armata Rusă le întâmpină în Ucraina.
„Cred că preşedintele Xi şi liderii chinezi sunt un pic tulburaţi de ceea ce văd în Ucraina. Ei nu au anticipat dificultăţile importante pe care le vor întâmpina ruşii”, a spus William Burns către o comisie a Congresului Statelor Unite ale Americii, potrivit AFP.
William Burns a adăugat că Beijingul este îngrijorat de impactul negativ pe care apropierea sa cu Moscova ar putea-o avea asupra propriei sale reputaţii, urmărind eventuale repercusiuni asupra economiei chineze.
Conform spuselor sale, Beijingul este „un pic contrariat de modul în care Vladimir Putin i-a apropiat foarte mult pe europeni şi americani.”
„Ei valorificau ceea ce credeau a fi capacitatea lor de a genera scindări între europeni şi noi (SUA), şi prin urmare eu cred că aceasta este contrariant pentru ei”, a explicat acesta.
Reamintim că ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a vorbit luni, 7 martie, despre conflictul din Ucraina și a spus că Beijingul face deja „oficii de mediator”. Totodată, înaltul oficial a spus și că prietenia dintre China şi Rusia este „solidă ca o stâncă”, iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sunt foarte largi.