Zeci de companii naționale sunt blocate într-o concurență acerbă, punând sub presiune sectorul solar chinez și amenințându-i-i dezvoltarea, a anunțat Asociația chineză a industriei fotovoltaice.
Supracapacitatea a redus dramatic costul panourilor solare
Supracapacitatea panourilor solare le-a redus drastic costul, făcându-i pe giganții energiei solare, printre care și Longi, să solicite Beijingului să facă ceva cu prețurile scăzute în mod nesustenabil, potrivit unei analize publicate de Semafor.
Infrastructura solară în creștere, mai mult decât poate suporta rețeaua Chinei
China a construit infrastructura solară într-un ritm vertiginos, convingând fermierii să instaleze panouri solare pe acoperișuri și să vândă energie înapoi către rețea. Acum însă, China se confruntă cu o supra-aprovizionare, deoarece îi lipsește capacitatea de stocare sau de transmisie pentru a capta puterea în exces când Soarele strălucește.
Fermierii renunță din ce în ce mai mult la instalarea panourilor solare, deoarece câștigă mai puțin bani din recolte.
Între timp, infrastructura de energie solară a scăzut cu 32%, de la an la an, potrivit Reuters. În ciuda construcțiilor mai mici, problema energiei în exces rămâne: fără noi facilități de stocare în următorii ani, rețelele vor deveni „supra-saturate”, iar infrastructura de transport va fi copleșită, a avertizat un cercetător de la think-tank-ul Trivium China.
Tarifele SUA ar putea forța China să extindă infrastructura internă
Noile tarife impuse de administrația Biden asupra panourilor solare chineze vor limita capacitatea firmelor din China de a le vinde în SUA. Acest lucru ar putea determina Beijingul să investească mai mult în sprijinirea provinciilor dependente de cărbune, în tranziția la energia verde, prin crearea unor infrastructuri precum proiecte solare și de stocare a bateriilor.
„Ar putea aduce beneficii mai mari în lupta globală împotriva schimbărilor climatice” a spus Joseph Webster, de la Atlantic Council.
Prețurile energiei electrice din China sunt stabilite în prezent de autoritățile de reglementare, dar unii experți cred că un sistem de prețuri pe piața spot – în care prețurile fluctuează, în funcție de cerere și ofertă, ar putea ajuta la distribuirea mai eficientă a energiei solare, potrivit Associated Press.
Fără flexibilitatea prețurilor la nivel național, situația va rămâne dramatică
Fără flexibilitate a prețurilor la nivel național, situația va rămâne dramatică și „China nu va putea stimula clienții să renunțe la utilizare, în orele fără vârf, prin scăderea prețurilor în acele perioade”, a scris AP. Dar la nivel local există progrese: provincia Shandong a folosit cu succes prețurile minime, scăzând prețurile energiei solare în perioadele cu ofertă mare, dar cerere scăzută.
China a exportat 80% din toate echipamentele fotovoltaice începând cu 2022, pe fondul cererii globale de energie regenerabilă, iar Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca țara să reprezinte 90% după dublarea capacității globale de producție solară fotovoltaică în acest an.
Din 2017, China a avut o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de aproximativ 25% a capacităţii fotovoltaice instalate, în timp ce SUA au înregistrat o CAGR de 21%, iar UE de 16%. În plus, China domină producţia de componente pentru energie solară, controlând aproximativ 80% din lanţul mondial de aprovizionare cu panouri solare.
În 2022, industria solară din China a angajat 2,76 milioane de persoane, rolurile de producţie reprezentând aproximativ 1,8 milioane, restul de 918.000 de locuri de muncă fiind în construcţii, instalare şi operaţiuni, respectiv întreţinere.