Subiectul, cunoscut deja de luni de zile, continuă să fie în atenția publică. Capital a scris încă de luna trecută cu privire la această situație financiară în care ASF nu intervine și se fac o serie de controversate mișcări financiare pe piața SIF-urilor din România.
Vorbim de un război financiar cu o miză uriașă de sute de milioane de lei care are loc în România în ultimele luni. Acesta a început după ce Ben Madadi, care deține în prezent 6,13 la sută din SIF4 Muntenia, și un grup de alți investitori la SIF4 au solicitat, în aprilie, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) aplicarea Legii 31, care interzice deținerea de acțiuni proprii în mod indirect, prin interpuși. Din informațiile existente se pare că SIF Muntenia a cumpărat indirect acțiuni proprii, utilizându-le ulterior pentru a-și mări numărul de voturi în AGA.
Ben Madadi, o nouă întervenție în această privință
Prezentăm mai jos explicația integrală transmisă de Ben Madadi pe pagina sa de Facebook cu privire la tensiunile dintre ASF și AISIF în scandalul momentului.
„A trecut mai mult de o lună de când am cerut, eu dar și AISIF, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să ia măsuri împotriva conducerii SIF1 și SIF4 pentru că în mod intenționat au creat conflicte de interese cu unii acționari. Cei de la ASF se tot gândesc. Oare se gândesc dacă există conflict de interese, sau se gândesc ce schemă/găselniță legală ar putea să inventeze să pretindă că n-ar exista conflict de interese? Voi ce credeți?
Bogdan Drăgoi, și angajatul lui, Nicușor Buică, au dat sute de milioane de lei, nu din banii lor ci din banii SIF1 și SIF4, unora precum Bogdan Juravle, marele elvețian de la Swiss Capital. Iar marele elvețian cu banii ăia a cumpărat (întâmplător?!) aproape exclusiv acțiuni SIF1, SIF4 și SIF5. La zecile de milioane de lei parcați, fără folos pentru SIF1 și SIF4, la fondurile marelui elvețian, marele elvețian face multe milioane de lei pe an comision de administrare, și în schimb votează la adunările generale organizate de Drăgoi, Buică, și Cioacă de la SIF5. Să spui că marele elvețian n-are conflict de interese cu conducerea SIF1 și SIF4 ar fi pur și simplu o minciună. El, prin fondurile Swiss Capital, este plătit de SIF1 și SIF4 cu comisioane, dar este și acționar ca toți ceilalți acționari, cum aș fi eu. Eu nu primesc comisioane, dar Swiss Capital, BRK, Certinvest și câteva alte fonduri primesc.
Cum e posibil să fii de bună credință și să cumperi, prin niște fonduri, interpuse și plătite, cu banii societății acțiuni la societatea pe care o conduci? Care ar putea fi utilitatea investițională pentru societate? Să faci „investiții” fără scop investițional este însăși o ilegalitate. Ilegalitățile se petrec la companii uriașe, și ASF sare la apărarea celor care le comit. Dar la companii mai mici listate, sau care vor să se listeze, aceeași ASF pune piedici ca să pretindă (nu știu cui) că este diligentă. Penibil!
Astfel de lucruri NU se petrec în piețe normale pentru că sunt nesimțite, dar și pentru că sunt ilegale
Dar de o lună cei de la ASF tot scormonesc să vadă cum ar putea să spună ceva de genul că Drăgoi și angajații lui n-au creat, și nu au, conflicte de interese cu un număr mare de acționari. Sunt curios cum vor formula o asemenea aberație logică și financiară.
E interesant că după ce Drăgoi & Co au auzit treaba cu „conflict de interese” nu mai primesc peste 90% din voturi în favoarea lor ci deseori vreo 50-60%. Ce scheme penibile securistoide (dacă tot se laudă că sunt securiști), să arate lumii că unii acționarii plătiți de ei nu votează în favoarea lor. La ultima AGEA de la SIF1 s-a votat în favoarea lui Drăgoi & Co, să primească 880.000 acțiuni SIF1, 50,20%. Tare, nu?
Nu m-ar mira să fi coordonat schema asta cu ASF, că după aceea ASF să spună că au verificat și au văzut că acționarii respectivi (plătiți de Drăgoi & Co) nu votează chiar toți favorabil deci nu au conflict de interese. Deși lipsit de orice logică, nu m-ar mira să folosească această schemă. O fi greu să ai conflict de interese cu unii și tocmai datorită acelui conflict de interese să coordonezi cu ei cum să voteze? Indiferent de vot, faptul că există conflict de interese dispare?
România, o țară membră UE, este în situația absolut incredibilă în care unele instituții ale statului, văzând clar că cetățenii suverani pe care ar trebui să-i servească sunt prejudiciați/furați/călcați în picioare, nu numai că nu fac nimic, dar se chinuie să justifice faptele comise de răufăcători. În astfel de situații cetățenii pot sta pasivi și să repete vorba românească „lasă că merge și așa” sau pot lupta împotriva răufăcătorilor și partenerilor lor de la instituții. Eu am convingerea că înainte să spui „lasă” te lupți până vezi cine mai stă în picioare după război.
Mi-am creat această părere extrem de proastă despre ASF-ul actual doar după ce am văzut ce au făcut nu numai cu piața de capital dar și cu piața asigurărilor”, a scris Ben Madadi pe pagina sa de Facebook, într-o explicație.